Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees parlement stelt opwaardering relaties met Israël uit (03/12/08)

Het Europees Parlement besliste vandaag om het voorstel tot opwaardering van relaties tussen de Europese Unie en Israël van de agenda van de plenaire vergadering af te voeren. N-VA Europees parlementslid Frieda Brepoels steunde dit met veel overtuiging.

De laatste maanden ontstond er terecht heel wat commotie over het voorstel van de Raad om de relaties tussen de EU en Israël op te waarderen. Omdat het Israël zou toelaten om meer deel te nemen aan wetenschappelijke, technische, academische en culturele programma"s van de Europese Unie.

Na een bezoek aan de bezette gebieden afgelopen zomer door een delegatie van het Europees Parlement waaraan ook Frieda Brepoels deelnam, werd eenparig beslist om niet in te gaan op het verzoek van Israël om de relaties met de EU te versterken. Eerst moet er vooruitgang worden geboekt in het lopende vredesproces zoals vorig jaar afgesproken tijdens de Annapolis conferentie.

Frieda Brepoels (N-VA lid van het Europees Parlement): "Begin november was ik opnieuw op bezoek in Palestina en in vergelijking met vorige bezoeken aan de regio kan ik enkel spreken van een achteruitgang. De Gazastrook glijdt verder af naar een humanitaire catastrofe. Israël schendt elk akkoord door de nederzettingen verder uit te bouwen en houdt zich niet aan zijn humanitaire verplichtingen als bezettende macht. En de bouw van de muur blijft maar doorgaan. Door de relaties met Israël te versterken, zou Europa immers het signaal geven dat Israël rustig verder de internationale regels aan z"n laars mag lappen."

Frieda Brepoels is erg verheugd dat een meerderheid in het Europees Parlement vandaag inzag dat een opwaardering van de relaties een totaal fout signaal zou betekenen en zeker verdere radicalisering in de hand zou werken.

In plaats van Israël een bevoorrechte positie te geven ten aanzien van de EU, heeft het Europees Parlement vandaag duidelijk gemaakt dat ook Israël het internationaal recht moet respecteren en moet stoppen met de voortdurende schendingen van de mensenrechten.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu