Nieuw-Vlaamse Alliantie


Leterme Un weigert aanpassing dotatie koningshuis 2008 (03/12/08)

Vandaag werd in de commissie Financiën gestemd over het wetsontwerp van de regering over de aanpassing van de indexering van de dotaties aan het koningshuis. Na de grote publieke verontwaardiging van de afgelopen weken voelde de regering zich immers verplicht om hier een mouw aan te passen. Toch doen CD&V en Open VLD het koningshuis nog een pleziertje door deze aanpassing pas op 1 januari 2009 te laten in gaan, terwijl de grote stijging van de energieprijzen zich vooral in 2008 liet gevoelen. In 2009 zullen de energieprijzen immers sterk dalen als gevolg van de economische crisis, waardoor de koning wel heeft kunnen genieten van de sterke stijging in 2008, maar geen effect hoeft te vrezen van de sterke daling in 2009. Twee keer gewonnen dus.

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon vindt dit onfatsoenlijk. Voor de N-VA mag de dotatie maximaal geïndexeerd worden met de index die voor iedereen geldt, niet met een verdubbelde index. Jan Jambon: Het is toch dit jaar, 2008, dat iedereen zo zwaar getroffen wordt door de financiële en economische crisis. Als er inkomenssteun wordt gegeven, prima, maar toch niet naar de rijkste families van het land?

Jan Jambon diende bijgevolg een amendement in om deze schijnvertoning te verhinderen, maar enkel Groen! en Vlaams Belang stemden voor dit amendement. CD&V en Open VLD schaarden zich opnieuw schoorvoetend achter de door Franstaligen gedomineerde meerderheid en ook de SP.A vertoeft blijkbaar graag in Koninklijke kringen, want de zogenaamde socialisten stemden merkwaardig genoeg tegen.

Ook voor de andere amendementen van Jan Jambon over meer transparantie in de dotaties van het koningshuis en de gefaseerde afbouw van de dotaties aan prinses Astrid en prins Laurent, deinsden de andere Vlaamse partijen terug.

Blijkbaar zijn de mooie recepties op het paleis het waard om de ontransparante en inconsequente financiering van het koningshuis in stand te houden, aldus Jan Jambon. Ik beschouw dit hoofdstuk echter niet als afgesloten. Zolang een meerderheid van de Vlamingen vindt dat een koningshuis nodig is, blijven wij ijveren voor een eerlijke en doorzichtige financiering ervan.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be