Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

apotheken onvoldoende om kwaliteit basiszorg te garanderen

KNMP persbericht: Tarief apotheken onvoldoende om kwaliteit basiszorg te garanderen

03 december 2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag een tariefbeschikking voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen afgegeven. Dit nieuwe tarief is niet kostendekkend. Volgens de NZa moeten apothekers met zorgverzekeraars onderhandelen om het bewust te laag vastgesteld tarief aan te vullen. De KNMP is van mening dat onderhandelen over dit basistarief in is strijd met de wet en een bedreiging vormt voor de farmaceutische basiszorg.

Farmaceutische basiszorg in gevaar
De KNMP is van mening dat basiszorg van afgesproken kwaliteit voor iedere Nederlandse burger in elke apotheek gegarandeerd moet zijn. Juist om dat voor elkaar te krijgen stelt de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) een kostendekkend tarief vast voor dat basispakket aan zorg. Dat is ook conform de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Farmaceutische basiszorg (zoals medicatieveiligheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen) dreigt nu een speelbal te worden van onderhandelingen.

Het tarief dat de NZa vandaag heeft vastgesteld is lager dan hetgeen eerder door de NZa kostendekkend werd genoemd. Een structureel te laag tarief betekent dat de kwaliteit van de farmaceutische basiszorg niet langer gegarandeerd kan worden. De KNMP heeft er eerder - ook bij de NZa - op aangedrongen een kostendekkend basistarief vast te stellen en zo rust te creëren. Rust die nodig is om tot afspraken te komen over de inhoud van de zorg en over versterking van de rol van de apotheek in de zorgketen. In samenspraak met andere zorgverleners kunnen grote stappen voorwaarts worden gezet om te komen tot een nog betere gezondheidszorg in Nederland. De NZa heeft hier een kans laten liggen.

Beschikking praktisch onuitvoerbaar
Met de publicatie van deze tariefbeschikking die bepaalt dat apotheken moeten onderhandelen met verzekeraars om het te laag vastgestelde tarief aan te vullen, gaat de NZa voorbij aan de onmogelijkheid om nog voor 2009 deze onderhandelingen succesvol af te ronden. De verzekeraars hebben de benodigde capaciteit niet om met grote aantallen individuele zorgaanbieders te onderhandelen en de onderhandelingspositie is niet gelijkwaardig. Flexibele tarieven zijn op dit moment ook technisch niet uitvoerbaar omdat de ICT-systemen van apotheken en verzekeraars dit niet kunnen verwerken.

Door het te lage tarief met de noodzaak tot onderhandelen legt de NZa een grote hypotheek op de relatie apotheker-verzekeraar. Een relatie die juist nu ontdooide, maar hiermee opnieuw onder druk wordt gezet.