Ingezonden persbericht

TIEN NOMINATIES VOOR WIJFFELS INNOVATIEPRIJS BEKEND

Rabobank heeft de tien genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2008 bekendgemaakt. Deze zijn geselecteerd uit een recordaantal van 409 aanmeldingen. Tot nu toe waren er jaarlijks zo'n 250 inzendingen voor deze innovatiecompetitie.

Het recordaantal inzendingen bewijst volgens Bart Jan Krouwel, directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Rabobank Nederland en voorzitter van de beoordelingscommissie, dat de Herman Wijffels Innovatieprijs steeds meer bekendheid en aanzien heeft gekregen. 'Dat blijkt niet alleen uit het aantal inzendingen, maar zeker ook uit de kwaliteit en variëteit ervan. Het was voor de beoordelingscommissie een zware klus om uit zoveel vernieuwende en duurzame ideeën, er uiteindelijk tien te nomineren.'

Enkele voorbeelden van genomineerde innovaties: een beker voor zieken- en verpleeghuizen waaruit vanuit elke houding zonder morsen kan worden gedronken. Een raam dat het licht dimt en het ongebruikte licht omzet in elektriciteit. En een apparaat waarmee slangen voor vloerverwarming zonder bukken vastgezet kunnen worden. Daarnaast zijn er nog zeven innovatieve inzendingen van eenzelfde kaliber. Een jury van externe deskundigen zal onder voorzitterschap van Bert Heemskerk gaan uitmaken wie de hoofdprijs van 50.000 euro wint. De prijsuitreiking is op 3 december tijdens het innovatie-event van het InnovatiePlatform.

In totaal is 122.500 euro aan prijzengeld beschikbaar. De winnaar van de tweede prijs krijgt 37.500 euro, de winnaar van de derde prijs 25.000. Voor ondernemers onder de dertig jaar is er een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro. De Rabobank reikt de Herman Wijffels Innovatieprijs sinds '02 uit. De prijs is in 1999 ingesteld bij het afscheid van de toenmalige hoofddirectievoorzitter en is bedoeld om innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren.

Overzicht genomineerden Herman Wijffels Innovatieprijs 2008

Michel Kooij | Liberty Gasturbine Holland BV - Putten
Steamexfire 1000: om snel en veilig branden in gesloten ruimtes te blussen. Het betreft een mobiele gas generator aangedreven door een straalmotor, die een inert gas vermengd met stoom en waterdamp en dat in de brandende ruimte blaast. Het vuur smoort snel door zuurstofgebrek en de vlammen gaan uit doordat de energie uit het vuur wordt onttrokken door de toevoeging van stoom en waterdamp. Branden in bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages, silo's, tunnels, of opslagloodsen kunnen met de Steamexfire van buitenaf geblust worden. Met een minimum aan milieubelastend afval-bluswater. (www.steamexfire.nl)

Henk van Lieshout sr, Henk van Lieshout jr. en Arno van Lieshout | VLO BV - Veghel
Apparaat waarmee slangen voor vloerverwarming vastgezet kunnen worden zonder te bukken. Slangen voor vloerverwarming moeten aan een stalen mat vastgemaakt worden, voordat de dekvloer gestort wordt. Dit gebeurt nu nog handmatig: één monteur tilt de mat op, de andere maakt de slang vast met een ijzeren draad. Beide monteurs moeten hiervoor op de knieën zitten. Door de vinding van de heer Van Lieshout kunnen de slangen door één persoon, rechtop staand compleet vastgemaakt worden aan de stalen mat.

Ruud Roeles | Brosalus BV - Winterswijk
De Brosalus cup: een beker voor de zorgsector die het mogelijk maakt om vanuit elke lichaams-houding zelfstandig te kunnen drinken zonder te morsen. Patiënten die plat moeten blijven liggen en bijv. mensen zonder zuigreflex moeten nu nog geholpen worden bij het drinken. De patiënt verliest zelfstandigheid en het verplegend en verzorgend personeel wordt zwaar belast. De vinding zit in de deksel van de beker: het rietje gaat nl. niet door de deksel maar wordt bovenin vastgeklemd. Door het ventilatiegaatje in de deksel is het ook mogelijk gedoseerd te drinken. Lekvrij en zonder te morsen.

Heleen Willemsen en Jeroen van den Hout | Babybloom BV - Leiden
De BabyBloom is een couveuse met licht- en geluidwerende kap. Door het speciale ontwerp is het mogelijk de couveuse geheel of gedeeltelijk af te dekken. Daarbij is het technische gedeelte van de couveuse in de standaard verwerkt en niet onder het bedje zoals bij gangbare couveuses. Hierdoor heeft de pasgeborene geen last van onnodig belastende licht- en geluidprikkels. Ook is de BabyBloom ergonomisch beter voor ouders en verplegend personeel. De BabyBloom is een spin off van de TU Delft.

Reijer Lehmann | Demar Heiwerken BV - Lopik
NETHE: nieuwe geothermische warmtewisselaar voor winning van warmte en koude voor woningen. Op een vernuftige manier is het principe van de geothermische warmtewisselaar dusdanig aangepast, dat het rendement groter is en er minder diep geboord hoeft te worden. Deze ingenieuze warmtewisselaar werkt zonder glycol, dit is veel veiliger voor het milieu en hierdoor is de NETHE buiten waterwingebieden niet vergunningsplichtig. Een slimme aanpassing waardoor de geothermische warmtewisselaar sneller rendabel wordt.

Thomas Bouwels en Casper van Oosten | PeerPlus BV - Eindhoven
Smart Energy Glass: een raam dat in staat is het licht te dimmen en tegelijkertijd het ongebruikte licht om te zetten in elektriciteit zonder dat dit zichtbaar is. Het raam kan op verschillende standen staan, lichtdoorlatend, gedimd of verduisterd. PeerPlus is een spin off van de TU Eindhoven.

http://www.peer-plus.com
Dirk van Asseldonk | Dolphys Medical BV - Eindhoven
ActiveJet: beademingsapparaatje waarmee patiënten bij blokkering van de luchtweg toch beademd kunnen worden. Wanneer in spoedgevallen de luchtweg door een tumor of zwellingen is geblokkeerd, is op dit moment alleen de traditionele jet-ventilatie beschikbaar. Hierbij wordt door een klein slangetje lucht in de longen geblazen. Het gevaar van 'opblazen ' van de patiënt is hierbij aanwezig. Bij de ActiveJet kan de ingeblazen lucht d.m.v. een ventiel uit de longen ontsnappen. Het apparaatje is snel en makkelijk aan te sluiten op een zuurstoffles. De ActiveJet vult de laatste witte vlek op bij de mogelijkheden tot beademing. ( http://www.dolphys.nl )

Marcel Klinge en Gerard Manshanden | Fish Flow Innovations BV - Deventer
Visveilige vijzel die zowel als pomp en als turbine gebruikt kan worden. De huidige gemalen zorgen voor veel vissterfte doordat de vissen in de gemalen worden vermalen of beschadigd raken. Zeker voor migrerende vissen is dit een bedreiging. De visveilige vijzel van FishFlow heeft een andere constructie waardoor de vissen veilig door de vijzel heen kunnen zwemmen. Tevens is de vijzel van een composiet gemaakt dat lichter is en onderhoudsarmer dan de stalen turbines. ( http://www.fishflowinnovations.nl )

G. Griffioen | Agis Automatisering BV - Harmelen
De Agis CowManager met SensOren registreert continue de vitale signalen van de individuele koe om in een vroeg stadium eventuele ziektes bij de koe te signaleren. De SensOor registreert o.a. temperatuur en bewegelijkheid. De verzamelde data worden vergeleken met de historische data van de individuele koe èn data van bekende ziektepatronen. ( http://www.agis.nl )

J. Zuidgeest, J. Leenen, R. Berbee en F. Veul | Holland Biodiversity BV - Lisse
Productie en verwerking van inhoudstoffen in bolgewassen voor de farmaceutische en cosmetische industrie ter vervanging van de synthetische productie. Er worden nieuwe methodes ontwikkeld om de concentratie van bruikbare stoffen in het bolgewas te verhogen. Tevens wordt een 'kenniscentrum inhoudsstoffen' opgezet om kennis en expertise te bundelen om vraag en aanbod in de keten goed op elkaar af te stemmen. ( http://www.hollandbiodiversity.com )

Voor meer informatie: http://www.rabobank.nl/innovatieprijs



Ingezonden persbericht