Gemeente Alkmaar



Persuitnodiging

Alkmaar, 1 december 2008

Opgraving Waterpoort Victoriepark

De gemeente Alkmaar graaft deze week opnieuw een deel van het Bolwerk met daarin de aanzet van de vroegere 'Waterpoort' op. Het bastion met de Waterpoort dat hier wordt blootgelegd is vrij zeldzaam. Het is het enige bastion dat nog in zijn originele vorm in Alkmaar te zien valt.

De Waterpoort is aan het einde van de 16de eeuw gebouwd en vormde een toegang tot de stad. Vanaf de Waterpoort liep een brug naar de overkant van de vestgracht. De poort is in 1822 gesloopt voor de aanleg van het huidige Noord-Hollands Kanaal.

Herinrichting Victoriepark
De opgraving loopt vooruit op de herinrichting van het Victoriepark. Op dit moment wordt het ontwerp en het beplantingsplan voor de herinrichting van het hele park afgemaakt en daarna voor de laatste keer met de klankbordgroep besproken. Bij de herinrichting wordt het klassieke ontwerp van Zocher/Springer, landschaparchitecten uit de 19de en vroege 20ste eeuw, in ere hersteld. Dit betekent een Engelse landschapstijl waarin kleur, geur, openheid -én intimiteit centraal staan.

Wethouder Alsemgeest: "De opgraving van de Waterpoort is een belangrijk onderdeel van de historie van Alkmaar. Als het even kan moet dit niet onder de grond verdwijnen, maar zichtbaar blijven bij de herinrichting van het Victoriepark."

Victorientje
Ook is er tijdens de opgravingen aandacht voor een ander onderdeel van het park, namelijk Victorientje. Haar arm is dikwijls het slachtoffer van vandalisme. Om Victorientje in ere te blijven herstellen biedt Ben Bijl van Buurtvereniging SOS wethouder Alsemgeest de gipsmal van haar arm aan. Hierdoor kan de gemeente Alkmaar snel en eenvoudig een nieuwe arm laten gieten.