Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 341 GB
Datum: 2 december 2008

Verkeersremmende kunst in Hoornsterzwaag

A.s. woensdagochtend 3 december plaatst de provincie Fryslân een kleurrijk kunstwerk op de hoek van de Aise Bruggenswei met de Schoterlandseweg in Hoornsterzwaag. Aanleiding was de wens van nabijgelegen basisschool "Op 'e Grins" om een attentieverhogende maatregel te nemen op de plaats waar veel leerlingen oversteken. Het kunstwerk symboliseert de levensloop van de kinderen voor, tijdens en na de schoolperiode.

Ouders en leerkrachten hebben meermaals kenbaar gemaakt dat verkeer te hard langs de school rijdt. De betrokkenen zelf kwamen met de oplossing om een kunstwerk te plaatsen. De verwachting is dat het object de aandacht trekt, verkeersdeelnemers laat afremmen en extra alert maakt op hun omgeving. De provincie besloot aan het verzoek tegemoet te komen. In de tussentijd zijn andere aanpassingen aan de Schoterlandseweg gedaan en momenteel wordt de laatste hand aan de infrastructuur gelegd. Ter afsluiting wordt het kunstwerk geplaatst.

De ontwerper van de provincie heeft het object gemaakt met de leerlingen in gedachten. Het kunstwerk bestaat uit meerdere stalen buizen die vanuit één grote gekleurde koker uiteenvallen in meerdere richtingen. De grote koker staat symbool voor de kinderen die uit de omgeving op de school samenkomen. Op deze buis zitten gekleurde banden die refereren aan de te doorlopen klassen en het brede scala aan kennis dat wordt overgedragen. Vanuit deze koker komen meerdere buizen met aan de uiteinden gekleurde bollen. Deze staan voor de leerlingen en de kleuren geven de verschillende karakters aan. Na de schoolperiode kiest iedereen zijn eigen richting en waaiert uit in de wijde wereld.


---- --