Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Europese scholierenbijeenkomst van start

De vierde European School Student Convention (ESSC) gaat op 3 december van start in Maastricht. Tijdens dit congres komen meer dan 70 scholierenvertegenwoordigers uit meer dan 20 Europese landen bij elkaar om de toekomst van het onderwijs in Europa te bespreken. Organisatoren van het congres zijn de Europese scholierenkoepel OBESSU en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Het LAKS en de OBESSU leden zetten zich al jaren in voor onderwijs van hoge kwaliteit. Participatie en betrokkenheid van leerlingen zijn daarvoor essentieel. "Scholieren zijn ervaringsdeskundigen. Zij moeten meepraten over beslissingen en beleid dat over onderwijs wordt gemaakt. Ook op Europees gebied", aldus Britt van der Donk, algemeen bestuurslid en international officer van het LAKS. Het congres biedt de scholieren de mogelijkheid gezamenlijk invloed uit te oefenen op de beslissingen die op Europees niveau vaak ver van hun bed worden gemaakt.

Het congres heeft door het thema 'de toekomst van onderwijs' een diverse invulling. In plenaire sessies en workshops zal gesproken worden over beroepsonderwijs, een leven lang leren, schooluitval, ICT in onderwijs en onderwijsvernieuwing. Daarnaast wordt er alvast een voorschot genomen op de evaluatie van de Lissabon-strategie in 2010. De deelnemers worden op dinsdagavond in het stadhuis van Maastricht verwelkomd door burgemeester Leers. Op 3 december gaat het inhoudelijke programma van start.

Kijk op www.essc2008.eu voor informatie over het congres en het programma.