Aangifte Strafrechtelike Feiten door Laksheid O.M. Verjaard

03/12/2008 06:00

Vereniging Pay Back

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens de vereniging Payback een kans gemist bewijsbare economische delictplegers te vervolgen. Zo is te lezen in het vandaag ingediende klaagschrift bij het gerechtshof te Den Haag.

Op 1 juni 2006 heeft de vereniging Payback bij het Arrondissementsparket te Arnhem, Afdeling Economie & Milieu, aangifte gedaan namens drieduizend leden wegens de door Dexia Bank Nederland gepleegde economische delicten en het toestaan daarvan door de AFM.

In de aangifte werd onder andere ten laste gelegd dat Dexia Bank Nederland zich schuldig maakte aan:


- misleiding;


- het schenden van de bijzondere zorgplicht;


- het verstrekken van leningen zonder te beschikken over de daarvoor vereiste vergunning en


- het wederrechtelijk toe-eigenen van aangekochte aandelen door deze op eigen naam te stellen in plaats van deze op naam van de contractant te stellen.

Kortweg: Oplichting.

De AFM wordt verweten niet voldoende toezicht gehouden te hebben op de wantoestanden van Dexia Bank Nederland en andere banken met aandelenlease overeenkomsten (zoals AEGON, Fortis en DSB) en deze te hebben laten voortduren waardoor er meer dan 600.000 slachtoffers zijn gevallen.

Het verwijt van Payback aan het OM is dat de Officier van Justitie de aangifte te lang in zijn bureaula heeft laten liggen waardoor verjaring van een aantal strafbare feiten is ingetreden.

De vereniging Payback vindt deze gang van zaken zeer zorgelijk omdat publieke organen, waaronder het OM, bedoeld zijn om delinquenten die zich niet aan de regels van de samenleving houden ter verantwoording te roepen. Door de laksheid van het OM heeft het OM als beschermengel gewerkt en daarmee is een strafrechtelijke vervolging verjaard.