GAIA



2 december 2008

Deurwaarder laat dertig vissen creperen in Lanaken

GAIA vraagt deontologische code

Dierenrechtenorganisatie GAIA klaagt het wangedrag aan van een deurwaarder in Lanaken. De deurwaarder liet donderdag de stroom uitzetten in een pand waar dertig vissen zich bevonden in een aquarium. De zuurstofpomp werkte daardoor niet meer en de vissen stikten. De huurder van het pand was niet ter plaatse toen de deurwaarder langskwam. Hij kon ook nadien de vissen niet meer redden, omdat de deurwaarder het slot had veranderd. Hij contacteerde de politie en de deurwaarder. 'De politie heeft geprobeerd iemand te bereiken die binnen kon, maar slaagde daar niet in', zegt de huurder. 'De deurwaarder wilde vrijdagavond niet meer langs het pand gaan, omdat het volgens hem te laat op de avond was', zegt de huurder. 'Maandag zag ik door het raam dat alle vissen gestorven zijn'.
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'Dit had niet mogen gebeuren. De deurwaarder had de vissen niet aan hun lot mogen overlaten.'

Deontologische code gevraagd voor dierenproblemen GAIA vraagt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders van België om een deontologische code voor problemen met dieren dieren uit te werken en toe te passen om schrijnende mistoestanden zoals in Lanaken te voorkomen. 'Zodat elke deurwaarder erop toeziet dat dieren gebracht worden naar een plaats of een persoon waar ze goed worden verzorgd', aldus Vandenbosch.