GAIA



2 december 2008

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril: Uitstel verbod honden en katten in dierenwinkels is uit den boze!

Dierenwelzijnsorganisaties hekelen Unizo, die zich meer en meer profileert als antidierenwelzijnsorganisatie, en Open VLD, die dierenleed wil laten aanslepen

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril vinden elk uitstel van het wettelijk verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels en hun aanhorigheden vanaf 1 januari 2009 "onaanvaardbaar". De dierenbeschermers, gesteund door 150 verenigingen, willen dat de regering niet ingaat op de vraag van de zelfstandigenorganisatie Unizo en Anizoo (vereniging van dierenhandelaars) om het verbod met een jaar uit te stellen. "Dat zou een kaakslag betekenen voor de talloze mensen die de afgelopen jaren zieke en ongesocialiseerde pups kochten en door de leden van Anizoo bedrogen werden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Dat ook Open VLD bij monde van kamerlid Sofie Staelgraeve publiekelijk vraagt om de nieuwe wet op te schorten, is een regelrechte schande."

Het verbod werd in april 2007 goedgekeurd door het parlement. De dierenhandelaars hebben meer dan 18 maanden de tijd gehad om zich aan te passen aan de nieuwe wet.
Ze zijn ook betrokken geweest bij het overleg over de uitvoeringsbesluiten.

"Intussen zijn onze dikke dossiers met klachten over de wanpraktijken van diegenen die om uitstel van inwerkingtreding van het verbod vragen en mensen zieke en ongesocialiseerde pups blijven verkopen, alleen dikker geworden", gaat Michel Vandenbosch verder.

De wet moet vanaf 1 januari in werking treden. Er is geen enkele goede reden om dat niet te doen. Politieke partijen die de handelaars ondersteunen, die mensen al jaren zieke pups vanuit onder andere Oost-Europa aansmeren, zouden zich moeten schamen. Zij laten wanpraktijken en mistoestanden verder aanslepen. Aldus GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril, die vlak voordat de wet gestemd werd, op een paar maanden tijd meer dan 133.000 handtekeningen voor een winkelverkoopsverbod van honden en katten verzamelden.

GAIA hekelt ook Unizo, de zelfstandigenorganisatie die zich meer en meer profileert als een antidierenwelzijnsorganisatie.