Gemeente Moerdijk


03-12-2008:

Moerdijk krijgt eigen jeugdsportfonds

Staatssecretaris Aboutaleb heeft aan alle gemeenten geld ter beschikking gesteld om zo veel mogelijk kinderen in armoede deel te laten nemen aan de maatschappij. Met het geld heeft de gemeente Moerdijk een jeugdsportfonds ingesteld waaruit vanaf 1 januari 2009, onder bepaalde voorwaarden, een lidmaatschap van een sportvereniging kan worden bekostigd.

Het Jeugdsportfonds heeft als doelstelling om snel, effectief en laagdrempelig kinderen van financieel minder draagkrachtige gezinnen een kans te bieden om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds wil kinderen door middel van sport een kans geven zich positief te ontwikkelen. Ook in Moerdijk valt te constateren dat sport voor kinderen niet voor ieder gezin financieel haalbaar is. De financiële bijdrage, die maximaal 225 per kind bedraagt, is bedoeld voor twee zaken. Het lidmaatschap zelf en daarnaast een mogelijke bijdrage in de aanschaf van bijvoorbeeld sportkleding of sportschoeisel.
Voorwaarde is dat het kind lid is van een sportvereniging die erkende NOC*NSF sporten aanbiedt. Na de inkomenscheck gaan de geboden vergoedingen rechtstreeks naar de sportvereniging, waarna het kind een jaar lang kan sporten. De gemeente ziet de oprichting van een Jeugdsportfonds als een goede aanvulling op de bestaande mogelijkheden om kinderen meer te laten bewegen en sporten.De kinderen (gezinnen) worden voorgedragen door intermediairs. Intermediairs zijn vooral mensen die, vaak vanuit hun werk betrokken zijn bij een wijk of buurt, zoals groepsleerkrachten of opbouwwerkers.