Kabinet breidt Wet BIBOB uit

Nieuwsbericht | 03-12-2008

Speelautomaten, headshops en vastgoedtransacties met een overheid vallen straks onder de wet BIBOB. Overheden kunnen dan vooraf de achtergrond van een partij onderzoeken. Dat kondigen de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderzoek naar achtergrond

Met de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur (BIBOB) kunnen overheden, vooral gemeenten, de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken. Dit gebeurt voordat zij een vergunning of subsidie geven of een opdracht gunnen.

Als de partij een crimineel verleden heeft of als er onduidelijke financiële constructies zijn, kan de overheid de vergunning, subsidie of opdracht weigeren. Dit voorkomt dat de overheid ongewild criminaliteit ondersteunt.

De wet BIBOB wordt nu uitgebreid naar vastgoed- en grondtransacties waarbij een overheid is betrokken, de exploitatie van speelautomaten en het vestigen/exploiteren van een headshop, een winkel met spullen voor drugsgebruik(ers).

Belwinkels

Voor bijvoorbeeld belwinkels en avondkappers is geen vergunning nodig. Dit maakt het lastig ze onder de Wet BIBOB te laten vallen.

Het kabinet onderzoekt of dat juridisch toch kan. Verschillende gemeenten vermoeden namelijk dat dit soort winkels zeer vatbaar is voor criminele beïnvloeding en dat criminelen naar deze branches uitwijken omdat daar geen vergunning nodig is.

Register

Verder kondigen Ter Horst en Hirsch Ballin een landelijk register aan met alle BIBOB-onderzoeken van de laatste twee jaar. Overheden hoeven dan niet steeds een nieuw onderzoek te doen naar hetzelfde bedrijf of dezelfde persoon.