Ingezonden persbericht


Vier Noordoost-Friese gemeenten verbeteren elektronische dienstverlening aan burgers dankzij WebNext Midoffice Suite van Inter Access

Hilversum, 3 december 2008 - De vier Friese gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. lanceren op 1 december vier nieuwe websites en een gemeenschappelijk Midoffice. De vier gemeenten - verenigd in het Openbaar Lichaam NOFA- brengen hiermee de elektronische dienstverlening aan burgers naar een hoger plan. Dit gebeurt in het kader van de overstap op de WebNext Midoffice Suite van Inter Access.

De NOFA-gemeenten kozen eerder dit jaar voor WebNext Midoffice Suite van Inter Access na een openbare aanbesteding (Andez2). Met WebNext combineert Inter Access zijn geïntegreerde Frontoffice en Midoffice Suite voor elektronische dienstverlening met de open source-applicatie Alfresco. Alfresco is een programma voor documentmanagement en workflow. Daarnaast omvat deze applicatie het webcontentmanagementplatform GX Webmanager voor gemeenten van GX Public. Zo ontstaat een complete en zeer goed geïntegreerde midoffice-suite die de elektronische dienstverlening van de NOFA-gemeenten optimaal ondersteunt. De implementatie van de eerste fase is binnen acht maanden afgerond.

Met de Inter Access-oplossing kunnen de NOFA-gemeenten de dienstverlening aan hun burgers (in- en extern) verder verbeteren. Hiermee kunnen zij 24 uur per dag en zeven dagen per week toegang bieden tot gemeentelijke diensten en informatie. De geïntegreerde Frontoffice en Midoffice Suite zorgt voor een optimale koppeling tussen het elektronische loket en de achterliggende systemen. Ook ondersteunt de suite de uitvoering van alle bijbehorende administratieve processen, middels Alfresco, een innovatief open source DMS en WFM pakket.

Dankzij de samenwerking binnen het NOFA-verband kunnen de gemeenten de kosten van het systeem, maar ook de functionaliteit met elkaar delen. Zo levert Inter Access de WebNext-software als Software-as-a-Service (SaaS) en installeerde het bedrijf naast één centrale Frontoffice- en Midoffice-functionaliteit ook één centraal DMS-systeem van Alfresco. Dit DMS-systeem delen de vier gemeenten met elkaar, waardoor ze besparen op de automatiseringskosten. Doordat de WebNext Midoffice Suite is ontworpen als een SGA-oplossing (Service-Georiënteerde Architectuur) en gebruikmaakt van open standaarden, is het systeem toekomstvast en kunnen de gemeente het eenvoudig uitbreiden.

"Met de WebNext-suite beschikken de vier Noordoost-Friese gemeenten over een platform waarmee zij intergemeentelijke samenwerking naar een volgend niveau brengen", zegt Han Dieperink, lid van de hoofddirectie van Inter Access. "Zij profiteren daarbij van bewezen technologie die al bij ruim dertig gemeenten in gebruik is. En door de software te delen of als service af te nemen, zijn de kosten voor gebruik en beheer te verlagen. Maar het belangrijkste is dat de gemeenten de dienstverlening aan burgers verder kunnen verbeteren en dat daarbij de efficiëntie ook een impuls krijgt."

# # #

Over Inter Access

Met ruim 1.100 medewerkers in Nederland en België is Inter Access de IT-dienstverlener voor de ontwikkeling èn het beheer van de informatievoorziening van middelgrote en grotere organisaties in de publieke sector, zorg, handel, industrie en financiële dienstverlening. Met onze kernactiviteiten Consulting, Technology, Solutions en Managed Services bieden we onze klanten integrale IT-oplossingen op basis van standaardcomponenten dan wel op basis van maatwerk, of door de inzet van mensen met hoogwaardige kennis en ervaring.

Inter Access kiest bewust voor het toepassen van op standaarden gebaseerde technologie van de toonaangevende leveranciers IBM, Microsoft, Oracle en SAP. Daardoor zijn krachtige partnerships gegroeid en ontvangt Inter Access jaar na jaar prestigieuze innovatieprijzen.



Ingezonden persbericht