Nederlandse Zorgautoriteit


Financiële positie zorgaanbieders verbeterd

Publicatiedatum: 02-12-2008

Het eigen vermogen van de gemiddelde zorgaanbieder is binnen de totale gezondheidszorg in 2007 toegenomen. Dit blijkt uit de monitor eigen vermogen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Opvallend is wel dat het aantal zorgaanbieders met een negatief exploitatieresultaat in de cure afneemt, terwijl dit aantal in de care toeneemt. Gemiddeld genomen vertoont het exploitaiteresultaat in beide sectoren een positieve ontwikkeling ten opzichte van 2006.

Binnen de cure is gemiddeld genomen een positieve trend zichtbaar in de vermogenspositie van zorgaanbieders. Zowel het totale eigen vermogen als het totale niet-vreemd vermogen is in 2007 gestegen ten opzichte van 2006. Slechts 1 van de 121 instellingen had een negatief eigen vermogen, in 2006 waren dat er 2. Per zorgsector binnen de cure is ongeveer dezelfde trend zichtbaar.

De care laat in 2007 gemiddeld een groei van het eigen vermogen zien ten opzichte van 2006. Daar staat tegenover dat het aantal zorgaanbieders met een negatief eigen vermogen in de sector verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg is toegenomen. De winstgevendheid van care-aanbieders is gedaald, maar de solvabiliteit is gelijk gebleven. De ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn positiever dan die in de andere sectoren binnen de langdurige zorg. In de care zijn zo'n 1000 zorgaanbieders actief. In 2006 hadden 45 van die 1000 een negatief eigen vermogen, In 2007 is dit gestegen naar 70 van de 1000. Bij het merendeel van de care zorgaanbieders is het eigen vermogen gegroeid, bij een aantal zelfs sterk. Per saldo betekent dit dat het gemiddelde nog steeds stijgt.

Deze monitor brengt de vermogenspositie van zorgaanbieders in de periode 2006-2007 in kaart. Daarmee is het te vroeg om een relatie te leggen met de toenemende liberalisering van de gezondheidszorg en de kredietcrises van oktober 2008. In de toekomst brengt de NZa ook de effecten van de geconstateerde financiële posities in relatie tot de liberalisering en de kredietcrises van 2008 in kaart.

Bijlage:

* Monitor Eigen Vermogen Zie het origineel