Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


BERICHT

Buurtbusreiziger gedupeerd in Brabant

Reizigers in Brabant worden bij een aantal buurtbuslijnen regelmatig geconfronteerd met volle buurtbussen. In de ochtendspits worden op een aantal buurtbuslijnen extra 8-persoonsbussen ingezet. Helaas, in de middagspits worden deze extra bussen over het algemeen niet ingezet.

In de middagspits komt het regelmatig voor dat de buurtbus vol is en de reiziger niet mee kan, terwijl er geen vervangend vervoer geregeld wordt. Buurtbuschauffeurs nemen soms méér dan 8 reizigers mee omdat het alternatief voor de reiziger een uur wachten is en de buurtbuschauffeur het vervelend vindt om (bekende) reizigers te laten staan.

De problemen doen zich onder andere voor bij de volgende buurtbuslijnen: Lijn 203 ('s-Hertogenbosch - Cromvoirt - Vught - Boxtel - Liempde) Lijn 259 (Landhorst - St. Antonis - Boxmeer - Rijkevoort) Lijn 292 (Wilbertsoord - Mill - St. Anthonis - Stevensbeek - Venray)

In 1977 is de eerste buurtbus in Nederland gaan rijden. In Brabant zijn in de BBA-tijd de nodige plattelandslijnen omgezet in buurtbuslijnen. De belangrijkste reden was de veel lagere exploitatiekosten en daarnaast bleef er een OV-voorziening op het platteland.

De laatste jaren is er een groei van het aantal buurtbusreizigers, een gevolg hiervan is dat buurtbuslijn 262 van Oss naar Lith is omgezet in een gewone lijndienst met een 21-persoonsbus.

De niet-stedelijke regio's in Brabant zijn niet dood en leeg, maar springlevend. Daarom moet er een provinciaal plan komen dat aangeeft onder welke omstandigheden drukke buurtbuslijnen worden omgezet in reguliere buslijnen.

Het aantal reizigers wordt door de buurtbuschauffeurs bijgehouden, hierdoor weten de Provincie en Arriva precies wanneer er capaciteitsproblemen zijn. De problemen doen zich voornamelijk voor in de middagspits omdat er dan over het algemeen geen versterkingsbussen worden ingezet. Een praktisch probleem is dat de Provincie over elke extra inzet moet beslissen zodat Arriva niet binnen enkele dagen een extra bus kan inzetten. ROVER-Brabant hoopt dat hiervoor een betere regeling komt.

De afdeling vindt dat er op korte termijn vooral in de middaguren op diverse lijnen meer capaciteit moet worden geboden. ROVER is er een voorstander van dat als de buurtbus vol is, de betreffende chauffeur Arriva informeert en dat Arriva dan binnen 15 minuten taxivervoer regelt.

Pagina geplaatst: 3 december 2008

Adresgegevens van ROVER
Postadres: Postbus 2132
3800 CC Amersfoort
Bezoekadres: Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
(maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur)
Telefoon: 033 - 422 04 50
Ledenadministratie: 033 - 422 04 54
Fax: 033 - 422 04 51