Gemeente Alkmaar


---

Alkmaar, 3 december 2008

Politie, justitie en gemeente samen onder één dak

Politie, openbaar ministerie en college van burgemeester en wethouders willen de komende jaren enkele medewerkers van de drie organisaties bij elkaar huisvesten, voor een gecoördineerde aanpak van overlast, criminaliteit, preventie en nazorg rond prostitutie en mensenhandel. Deze werkwijze, onder de titel Veiligheidshuis, wordt in een later stadium uitgebreid naar andere vormen van overlast en criminaliteit. Het college stelt de gemeenteraad voor om met de oprichting van een Veiligheidshuis het kabinetsbeleid te volgen, dat deze werkwijze in alle grote steden van Nederland voorstaat.

Geen loketfunctie
Het Veiligheidshuis Alkmaar kan in 2009 van start gaan als de gemeenteraad ermee instemt en het ministerie van Justitie de benodigde subsidie toekent. De gemeente zorgt dan voor een passende werkplek, waarschijnlijk in het stadhuis of stadskantoor. Het Veiligheidshuis heeft geen loketfunctie voor het publiek, maar zorgt achter de schermen voor betere samenwerking tussen gemeente, politie, justitie en alle andere partijen die in de stad betrokken zijn bij preventie, overlast en criminaliteit.

Minder uitbuiting en geweld
De samenwerking in het Veiligheidshuis Alkmaar moet leiden tot een tijdbesparende, efficiënte en effectieve aanpak. Door de samenwerking zo te organiseren, ontstaan korte lijnen, is er een betere informatie-uitwisseling en minder rompslomp tussen de verschillende organisaties. De samenwerkingspartners willen bereiken dat aanzienlijk minder vrouwen gedwongen worden zich te prostitueren. Zij willen in contact komen met deze vrouwen en zorgen voor adequate opvang en begeleiding voor hen die uit de prostitutie willen stappen. Hiermee wordt uitbuiting en geweld tegen prostituees teruggedrongen. De verwachting is dat de criminaliteit en overlast rondom de Achterdam afneemt.

In Alkmaar behoefte aan Veiligheidshuis
In het beleidsprogramma van het kabinet Samen werken, samen leven (2007), zijn veiligheidshuizen opgenomen. Uitgangspunt van het beleidsprogramma is dat in de grotere steden veiligheidshuizen komen. Onafhankelijk van de landelijke ontwikkelingen en programma's is er ook in Alkmaar behoefte aan deze nieuwe werkwijze.

Integraal Veiligheidsbeleid
De werkwijze met een Veiligheidshuis past volgens wethouder Wim van Veen in het gemeentelijk beleid om de veiligheid in de stad te vergroten: "Criminaliteit, overlast en gevoelens van onveiligheid hebben grote invloed op de leefbaarheid in de stad. De veiligheid in de stad kan het beste worden verbeterd door ons niet alleen bezig te houden met bestrijding van overlast en criminaliteit, maar tegelijkertijd energie te steken in het voorkomen ervan. Naast de aanpak van daders en diegenen die overlast veroorzaken is opvang en begeleiding van slachtoffers een noodzaak. Via het Veiligheidshuis kan die brede aanpak goed van de grond komen."

Uitbreiding werkterrein
Politie, justitie en gemeente gaan ervan uit dat deze aanpak zich ook goed leent tegen loverboys, 4. eerwraak, kindermishandeling, huiselijk geweld en bestrijding van criminele activiteiten in de escortbranche of recidive door ex-gedetineerden. De partners maken gezamenlijk afspraken over geleidelijke uitbreiding van het werkterrein van het Veiligheidshuis.




Gemeente Alkmaar