Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 3 december 2008

Meedoen door inburgeren

Gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat inwoners, die daarvoor in aanmerking komen, inburgeren. Het eigen maken van de Nederlandse taal en het leren kennen van de Nederlandse samenleving is een belangrijke voorwaarde om actief te kunnen meedoen aan de samenleving. Vandaag besprak het college van B&W de concept-verordening Inburgering en de lokale inburgering- en participatieagenda: twee documenten die de inburgering in Amersfoort regelen en ondersteunen.

In de verordening Inburgering 2009-2012 zijn de regels vastgelegd voor de uitvoering van de gemeentelijke taken rond inburgering. Er staan bijvoorbeeld afspraken in hoe de gemeente informatie verstrekt over inburgering. Ook is hierin omschreven wie verplicht is om een inburgeringscursus te volgen en welke Amersfoorters nog meer gebruik kunnen maken van het inburgeringsaanbod. Verder is in de verordening vastgelegd dat mensen die hun inburgeringsexamen hebben gehaald, een eenjarig abonnement voor de bibliotheek krijgen. Wethouder Eerdmans: "Het belonen van mensen die hun traject succesvol hebben afgerond past bij onze visie dat het positief stimuleren van mensen het meest effectief is."

Lokale agenda
De lokale agenda inburgering is opgesteld in overleg met het ministerie van VROM. De onderwerpen op de agenda hebben onder meer als doel de kwaliteit en het rendement van de inburgering te verbeteren en het aantal deelnemers dat een inburgeringstraject volgt te verhogen. Wat opvalt aan de agenda is het grote aanbod en diversiteit aan trajecten. Mensen die moeten of willen inburgeren kunnen bijvoorbeeld inburgeren met behulp van een taalcoach, een duaal traject van (taal) leren en werken volgen, of gebruik maken van een aanbod in de eigen wijk.

Inburgering in cijfers
Volgens de Wet Inburgering, zijn mensen die met een permanent doel in Nederland verblijven en niet de Nederlandse nationaliteit hebben, verplicht om in te burgeren. Mensen die onder de wet vallen zijn ook verplicht om aan te tonen (d.m.v. het afleggen van een examen) dat zij voldoende zijn ingeburgerd. De groep mensen in Amersfoort die mogelijk inburgeringsplichtig is, bestaat naar schatting uit 2500 mensen. De verwachting is dat eind 2009 bekend is hoe groot deze groep exact is. In de periode 1 januari 2007 tot 30 september 2008 heeft Amersfoort in totaal 508 inburgeringstrajecten aangeboden. De uitvoering van de inburgering wordt in Amersfoort uitgevoerd door NVA, Centrum voor Duurzame Inburgering.

Noot voor de redactie,