Port of Rotterdam

Aanpassing belijning bij Hoogvliet

Minder wisselen van rijstrook, beter doorstromen

03-12-2008

Om het aantal wisselingen van rijstrook op de A15 van Spijkenisse naar Rotterdam te verminderen, wordt ter hoogte van Hoogvliet de belijning op de weg aangepast.

Ter hoogte van Hoogvliet wordt blokmarkering aangebracht, waardoor weggebruikers die vanaf de Maasvlakte richting Vaanplein willen, op dezelfde rijstrook (de middelste) kunnen blijven. Rechts houden hoeft daar niet meer. Weggebruikers die bij knooppunt Benelux naar de A4 willen, gebruiken de rechterrijstrook en mogen rechts inhalen. Doordat het verkeer minder van rijstrook hoeft te wisselen, ontstaat er meer rust en dat verbetert de doorstroming en veiligheid. De nachtelijke werkzaamheden leveren weinig hinder op.

De verkeerssituatie op de A15 ter hoogte van Hoogvliet is onrustig. Aan de rechterkant komt er een rijstrook bij. Verkeer dat uit de Botlektunnel komt, rijdt in de tunnel op de rechterrijstrook, maar buiten de tunnel op de middelste. Omdat rechts houden verplicht is, gaat het verkeer naar rechts. Slechts een klein stukje verder moet het verkeer weer richting kiezen: de middelste rijstrook om op de A15 richting Vaanplein te blijven en de rechterrijstrook om af te buigen naar de A4 richting Den Haag via de Beneluxtunnel. Het geswitch van links naar rechts naar links gaf veel onrust in het verkeer en meer risico op ongelukken. Een simulatiestudie toonde aan dat aanpassing van de belijning een positief effect heeft op de doorstroming.

Quick wins
De aanpassing van de belijning is één van de tien quick wins die werden geformuleerd in het programma Bereikbare Haven. Hét kenmerk van de quick wins is, is dat maatregelen snel en relatief eenvoudig zijn te realiseren. Na de oprichting van De Verkeersonderneming heeft deze organisatie de realisatie van de quick wins overgenomen van het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat.

De Verkeersonderneming
De Verkeersonderneming is in juli 2008 opgericht als samenwerkingsorganisatie van de gemeente en stadsregio Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf. De Verkeersonderneming heeft als opdracht het fileprobleem op en rond de A15 in het Rotterdamse havengebied te verminderen. De Verkeersonderneming werkt enerzijds aan optimale benutting van de A15 (verkeersmanagement). Anderzijds wil De Verkeersonderneming weggebruikers stimuleren om slim te reizen (mobiliteitsmanagement).

© Verkeersonderneming