NIOD


2.12.2008

Archiefstukken bij het NIOD kunnen nu geautomatiseerd worden aangevraagd

Vanaf dinsdag 2 december kunnen archiefstukken bij het NIOD met een computer op de studiezaal geautomatiseerd worden aangevraagd. De bezoeker hoeft voor archiefdocumenten niet meer papieren aanvraagbriefjes in te leveren. Voor de NIOD medewerkers van de studiezaal betekent dit dat er voortaan een beter overzicht is van de aangevraagde en op te bergen archiefstukken. De geautomatiseerde aanvraag biedt een verbeterde service aan de bezoeker en maakt beter beheer en bescherming van het historisch erfgoed van de Tweede Wereldoorlog mogelijk.

Het nieuwe geautomatiseerd aanvragen is eenvoudig en het gaat als volgt te werk: Zoals gebruikelijk meldt de bezoeker zich aan de receptie. Hier krijgt de bezoeker een pasje waarop naam en een bezoeknummer staan vermeld. Ook staat er een barcode op. Bij een eerste bezoek aan het instituut wordt gevraagd om enkele gegevens voor identificatie. Er kan gevraagd worden naar een paspoort of rijbewijs.

Bij elk volgend bezoek volstaat het de barcode te laten lezen door een barcodescanner die bij de receptie staat.

Op een van de computers in de studiezaal is het mogelijk archiefstukken automatisch aan te vragen. De bezoeker vult het pasnummer in en vervolgens het gewenste archiefnummer en inventarisnummer. De studiezaalmedewerkers kunnen hierbij ondersteuning verlenen.

De aanvraag wordt vervolgens automatisch verwerkt en even later worden de stukken bij de tafel van de aanvrager gebracht. Als de documenten niet of beperkt ter inzage zijn vanwege de privacybescherming, dan wordt dit op het scherm getoond. De aanvrager kan dan bij de studiezaalmedewerkers vragen welke vervolgstappen er moet worden ondernemen.

Overigens blijft het aanvragen van boeken, brochures en kranten(-knipsels) voorlopig ongewijzigd.