Provincie Friesland

PERSCOMMUNIQUÉ

Datum: 3 december 2008

Gedeputeerde Anita Andriesen overleden;
Fryslân verliest boegbeeld

Op 3 december 2008 is in haar woonplaats Oudebildtzijl Anita Andriesen, gedeputeerde van de provincie Fryslân, vanochtend overleden aan de gevolgen van borstkanker. Deze ziekte openbaarde zich in oktober 2003 en werd haar uiteindelijk fataal. Anita Andriesen is 51 jaar geworden.

Anita Andriesen had voor de Partij van de Arbeid van 1995 tot 2002 zitting in de Provinciale Staten van Fryslân en was vanaf 2002 lid van het College van Gedeputeerde Staten. Zij gaf in de huidige bestuursperiode leiding aan onder meer de beleidsterreinen ruimtelijke ordening, natuur en landschap, plattelandsontwikkeling, wonen en duurzaamheid.

In het provinciehuis, Snekertrekweg 1 te Leeuwarden, en op het gemeentehuis van De Bildt. Van Harenstraat 47 te St. Annaparochie, is tijdens openingstijden een condoleanceregister opengesteld.

De inwoners en het bestuur van Fryslân verliezen in Anita Andriesen een boegbeeld voor de provincie. Als gedeputeerde zette zij zich vooral in voor het behoud van het Friese landschap, dat zij koesterde en liefhad. Met het Streekplan voor Fryslân heeft zij steun verkregen voor veel van haar idealen: duurzaamheid en behoud van de kwaliteit van het Friese landschap, gekoppeld aan kansen voor ontwikkelingen ten behoeve van een goede economische basis voor de inwoners.

Anita Andriesen zocht nadrukkelijk de mensen op. Haar rode auto met daarop geschreven "it Bildts Roasie" - in de streektaal van de gemeente Het Bildt, waar zij opgroeide en woonde - was overal in de provincie bekend. Zoals Anita Andriesen het zelf onder woorden bracht: "Als provinciebestuurder wil ik graag zaken oppakken die vanuit de gemeenschap zelf komen en die aansluiten bij bestaande sociale processen. De gemeenschapszin is in Fryslân nog sterk. We kennen elkaar en mogen vertrouwen in elkaar hebben."

Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten hebben met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van gedeputeerde Andriesen. Commissaris van de Koningin John Jorritsma: "Met grote betrokkenheid bij mensen, met bestuurlijke daadkracht en met visie, die zij vol overtuiging uitdroeg, heeft zij zich in collegiaal bestuur met hart en ziel ingezet voor een goede toekomst van Fryslân en haar inwoners. Wij zullen Anita's onvermoeibaar werken voor de inwoners van Fryslân blijvend waarderen. Zij heeft, tot zij niet meer kon, dit werk willen doen. Dat kon zij alleen door de steun van haar man en haar kinderen. Ons past dankbaarheid daarvoor en wij wensen haar gezin de kracht toe dit grote, vroegtijdige en onontkoombare verlies van hun echtgenote en moeder te dragen."


---- -- Levensloop

Anita Andriesen (4 juni 1957, voluit Anita Margaretha) is sinds 10 april 2002 gedeputeerde van Fryslân namens de Partij van de Arbeid. Haar actieve loopbaan in de provinciale politiek begon in 1995 toen zij zitting kreeg in Provinciale Staten van Fryslân. Voor haar overstap naar de provinciale politiek bouwde zij een maatschappelijke carriere op die haar van haar 19de tot haar 27ste naar Den Haag voerde. Haar man Sytse Keizer en haar drie zoons Remco (1990), Anne Peter (1992) en Friso (1994), gaven haar de ruimte om een loopbaan op te bouwen die haar uiteindelijk terugvoerde naar de provincie waar zij zich thuis voelde: Fryslân.

Maatschappelijke carriere
In 1975 behaalde ze haar diploma aan het Atheneum. Haar meester-titel behaalde ze in 1984 aan de Rijksuniversiteit Leiden: haar avondstudie Nederlands recht, staats- en bestuursrecht - die zij daar vanaf 1979 volgde - combineerde zij met haar werk. Deze studie kwam in alle functies die zij bekleedde van pas.

Na haar opleiding vertrok Anita Andriesen naar Den Haag. Tussen 1976-1980 was zij secretaresse bij het kabinet van de vice-president van de Raad van State en bij de adviescommissie voor Vreemdelingenzaken van het Ministerie van Justitie. In 1980 verliet zij deze functie om secretaris-jurist te worden bij diezelfde adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

In 1984 verruilde ze deze baan voor die van plaatsvervangend secretaris van de Waddenadviesraad in Leeuwarden. Dat betekende een terugkeer naar Fryslân. In 1989 werd zij algemeen-secretaris van de Waddenadviesraad.

Naast haar werk en het statenlidmaatschap had zij ook op maatschappelijk vlak veel nevenfuncties. Zij zette zich in op diverse terreinen, lokaal en provinciaal, en liet haar kennis en ervaring anderen ten goede komen. Zij was bijvoorbeeld tussen 1982 en 1986 lid van de landelijke beroepsgroep juristen van Amnesty International, was lid van Provinciale Emancipatiecommissie Fryslân (1986-1992), lid Bestjoerskundich Wurkferbân Fryske Akademy (1986-1992), vice-voorzitter Gereformeerde Kerk te St. Annaparochie (1990-1995), bestuurslid van de Stichting Verzorgingscentrum het Bildt (1990-1995), lid van het dagelijks bestuur Stichting Kinderopvang NW-Fryslân (1996-2000) en lid van de Raad van Advies Centrum voor Bedrijf en Samenleving Fryslân (2001-2002). In 2002 gaf zij de nevenfuncties en het werk bij de Waddenadviesraad op om namens de Partij van de Arbeid gedeputeerde van Fryslân te worden.

Politieke carriere
Tussen 1990 en 1998 was Anita Andriesen bestuurslid en later voorzitter van de plaatselijke PvdA-afdeling Het Bildt. In 1995 stapte zij de actieve politiek in. Als kandidaat op de lijst van de PvdA maakte zij dat jaar met liefst 3.567 stemmen haar entree in Provinciale Staten. Zij zorgde voor een novum in de Friese politiek: op haar verzoek werd zij beëdigd in het Bildts, hààr 'memmetaal'. Zij werd daarmee het eerste statenlid in de Friese staten dat niet in het Nederlands of Frysk werd geïnstalleerd, overigens niet eerder dan dat Gedeputeerde Staten uit hadden gezocht of het überhaupt mogelijk was.

Door haar werk bij de Waddenadviesraad had zij al met vele beleidsterreinen ervaring en het sprak voor zich dat zij zich bezig zou gaan houden met die beleidsterreinen waar haar hart lag: ruimtelijke ordening, natuur en landschap. Ook bij de verkiezingen van 1999 stelde zij zich kandidaat en werd zij wederom tot statenlid gekozen. In maart 2002 werd zij door de PvdA-statenfractie gekozen als opvolger van vertrekkend gedeputeerde Sicko Heldoorn. Op 10 april 2002 werd zij benoemd tot lid van het College van Gedeputeerde Staten.

Vanaf het moment van haar benoeming toonde Anita Andriesen aan te beschikken over unieke bestuurlijke kwaliteiten. Zij was als bestuurder een bindende persoonlijkheid die inwoners, bedrijven en overheden in beweging wist te krijgen. Haar beheersing van complexe dossiers wekte alom bewondering. Zonder welk onderwerp ook tekort te willen doen zal Anita Andriesen herinnerd worden om haar inzet voor de ruimtelijke kwaliteit van haar geliefde Fryslân. Alles waar zij voor stond komt samen in het Streekplan Fryslân waarin haar visie is weergegeven.


---- --