Ingezonden persbericht


KOEIEN-OORSENSOR WINT HERMAN WIJFFELS INNOVATIEPRIJS

Uit ruim 400 inschrijvingen is de 'SensOor' van Agis Automatisering tot winnaar verkozen van de zevende Herman Wijffels Innovatieprijs 2008. Deze vinding - een soort 'ipod' voor koeien - registreert doorlopend de temperatuur van een koe via het oor om vroegtijdig ziekten te signaleren. De eerste prijs van 50.000 euro is vandaag door naamgever Herman Wijffels en bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank uitgereikt tijdens de Innovatieproeftuin 2028 in Rotterdam.

De prijswinnende vinding 'SensOor' zit in het linkeroor van de koe en registreert continue vitale signalen van een koe, zoals temperatuur, beweging en geluid. Deze waardes worden via een computer vergeleken met historische cijfers van de koe en data van bekende ziektepatronen. Bij afwijkingen volgt een melding. Zo signaleert het systeem in een vroeg stadium ziektes zoals tocht, uier- , baarmoeder- en tussenklauwontsteking, blauwtong en salmonella. De koe is dan direct te behandelen. De jury noemt de SensOor een uitstekend nieuw hulpmiddel. Naast eigen waarnemingen heeft de veehouder zo een instrument dat de gezondheidsstatus van elke koe continu meet.

Gevoelige oren
Gerard Griffioen van Agis Automatisering BV in Harmelen kwam in 2005 op het idee van de SensOor tijdens bezoek aan grote Amerikaanse veehouders. Hij zag hoe medewerkers na het afkalven tien dagen lang, tweemaal daags temperatuur van koeien opnamen: 'Dat wilde ik automatiseren om een temperatuurfilm te krijgen in plaats van een momentopname.' Samen met TNO is een prototype van de SensOor gebouwd en getest. Daarbij zijn verrassende ontdekkingen gedaan: 'Bijvoorbeeld dat je via een meerpunts-oormeting sneller temperatuurverandering constateert dan bij rectale meting. En ook dat in het oor temperatuurverschillen ontstaan als een koe in nood is. Daardoor kun je redelijk nauwkeurig het tijdstip van afkalven bepalen, maar ook zeventien ziektes vaststellen.' Bij de doorontwikkeling zijn slimmere chips gebruikt die weinig stroom verbruiken en over grote afstand kunnen zenden. Daarop is inmiddels een internationaal patent voor gebruik bij dier én mens. Want ook voor mensen kan het in de toekomst waardevol zijn.

Innovatie en ondernemerschap
'Nederland moet innovatiever en ondernemender worden,' aldus Bert Heemskerk bij de uitreiking. 'Ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid zitten in onze genen. En als marktleider in de zakelijke markt vinden wij het ook nadrukkelijk onze taak om het belang van deze thema's naar ondernemers uit te dragen. Ze zijn belangrijk voor onze economie, voor onze concurrentiekracht, voor onze welvaart.' Volgens Heemskerk wordt soms gedacht dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie voorbehouden zijn aan multinationals en grote ondernemingen: 'Ten onrechte. Juist het midden- en kleinbedrijf, de motor van onze economie, is gebaat bij innovaties. Zeker nu die motor dreigt te haperen. We moeten dan ook vol gas geven om het innovatieve vermogen bij deze categorie ondernemers naar boven te brengen.' Rabobank doet dat volgens hem op tal van manieren: met producten, in dienstverlening én met de Herman Wijffels Innovatieprijs. 'Deze prijs geeft Nederlandse ondernemers een extra stimulans om kansrijke ideeën te verwezenlijken, om hun innovatie door te zetten.'

Andere winnaars van de Wijffelsprijs
In 2008 schreven zich liefst 409 ondernemers in voor de Hermans Wijffels Innovatieprijs, een recordaantal. De tien nominaties zijn verrassend en vooruitstrevend. En hoewel zeer verschillend van aard, helpen ze stuk voor stuk mens en milieu vooruit. In zeven jaar tijd is de prijs uitgegroeid tot een prestigieuze innovatieprijs in Nederland. Het totale prijzengeld is 122.500 euro. Naast de hoofdprijs van 50.000 euro, zijn er nog drie geldprijzen uitgereikt. De tweede prijs van 37.500 euro is toegekend aan de visveilige vijzel voor watergemalen van FishFlow Innovations. De derde prijs van 25.000 euro ging naar Rijer en Jacob Lehmann van Demar heiwerken BV voor hun watervriendelijke warmtewisselaar. De aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot dertig jaar is dit jaar gewonnen door Heleen Willemsen en Jeroen van den Hout van Babybloom BV. Zij ontwikkelden een beschermende couveuse voor baby's met een licht- en geluidwerende kap.