Ingezonden persbericht


Persbericht all included

2 december 2008

Nederlandse bijdrage aan Frontex charter-uitzetting naar Nigeria en Gambia

In de nacht van 14 op 15 november 2008 werden 71 migranten zonder verblijfstitel (waaronder afgewezen asielzoekers) uit elf EU-lidstaten inclusief Nederland in een EU-charter uitgezet naar Nigeria en Gambia. Frontex, het EU-agentschap voor de grensbewaking, coördineerde de uitzetting samen met Oostenrijk. Naast Oostenrijk en Nederland leverden Frankrijk, Spanje, Polen, Slovenië, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Italië en Groot-Brittannië migranten, politieagenten en waarnemers. De vlucht per Airbus 330-300 met 68 Nigerianen en 3 Gambianen vertrok in het geheim vanuit Wenen naar Lagos (Nigeria) en Banjul (Gambia). De uitzetting was voorbereid door een 'advance party' van 3 Oostenrijkse ambtenaren en 1 Frontex personeelslid die op 12 november naar Lagos en Banjul waren gevlogen.

Oorspronkelijk zouden 79 migranten migranten worden gedeporteerd, maar van acht van hen waren de uitzettingspapieren niet in orde. Zij werden teruggestuurd naar de respectieve EU-lidstaten. De 71 migranten hadden elk een fit-to-fly status gekregen na een medisch onderzoek die hoogstens 24 uur vóór vertrek was verricht.

Aan boord waren zo'n 185 agenten (meer dan de 2 per deportee zoals voorgeschreven). Tevens waren waren één arts, twee waarnemers voor mensenrechten - één uit Nederland (???) en één uit Oostenrijk van de Günter Ecker Verein Menschenrechte - en één waarnemer van Frontex aanwezig. Geboeid werden de migranten het vliegtuig ingebracht en de eerste 30 à 45 minuten werden de handboeien aangehouden tot de maximale vlieghoogte werd bereikt. 'Mensenrechtenwaarnemer' Ecker, fel bekritiseerd wegens zijn nauwe banden met de overheid: "In bepaalde gevallen bleven een paar mensen tot de landing in Lagos geboeid."

De operatie werd in het geheim uitgevoerd daar men, volgens de waarnemers, bang is voor protesten.
Frontex vergoedt de kosten van deze uitzetting, een kleine 570.000 euro, aan de elf landen.

(met dank aan afrikanet.info)

De betrokkenheid van Nederland bij 'Frontex' charteruitzettingen is niet nieuw. In 2007 coördineerde Frontex negen Europese groepsuitzettingen.Twee daarvan vertrokken vanuit Nederland: een uitzetting van 21 migranten naar Kameroen en Togo (samen met Duitsland, Frankrijk en Zwitserland) en een uitzetting van 16 Kameroenezen (samen met Belgie, Frankrijk en Duitsland). Nederland nam tevens deel aan twee andere Frontex-charteruitzettingen: een uitzetting van 26 Kameroenezen vanuit Duitsland (samen met Frankrijk, Polen, Luxemburg en Spanje) en een uitzetting vanuit het Verenigd Koninkrijk van 36 migranten aan boord met bestemming Kosovo en Albanië (samen met België, Frankrijk, Italië en Noorwegen).

Nederland heeft dit najaar een fregat uitgezonden voor Frontex-operaties op de Middelandse Zee. Eerder heeft Nederland bijgedragen aan diverse Frontex Joint Operations rondom Afrika en Oost-Europa. Het betreft patrouilles op zee met boten, helicopters en vliegtuigen, identiteitscontroles aan landsgrenzen en de detectie van valse documenten in havens en vliegvelden. Tegen de bijdrage van het Nederlands fregat met personeel is veel kritiek geleverd daar de praktijk van collectieve uitzettingen van migranten inclusief vluchtelingen indruist tegen alle mensenrechtenverdragen zoals het internationale vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Meer info hierover op:
http://www.allincluded.nl/

Meer gegevens over Nederland en (charter-) uitzettingen zijn te vinden in de uitgave Over de Grens (2004) van het Autonom Centrum, te vinden in de boekhandel en digitaal: http://www.xs4all.nl/~ac/overdegrens/index.html

all included

2 december 2008

meer info: tel 020-3795236

info@allincluded.nl
http://www.allincluded.nl
Plantage Doklaan 12
1018 CM Amsterdam
tel 020-3795236