Socialistische Partij

"heel veel gezinswoningen bouwen"


03-12-2008 * Het oplossen van het tekort aan sociale eengezinswoningen kan alleen door het bouwen van heel veel woningen. Dat stelt het college van Burgemeester en Wethouders in antwoord op vragen van de SP. Uit de antwoorden blijkt dat de schaarste aan sociale huurwoningen geschikt voor gezinnen onverminderd groot is. De vraag is gestegen terwijl het aanbod stabiel is gebleven.

Komend voorjaar wil het college in de Woonvisie met oplossingen komen. De SP stelde eerder dat de verkoop van eengezinswoningen beperkt moet worden, zodat het aanbod niet kleiner wordt. In de Woonvisie wil het college nadrukkelijker en concreter met corporaties afspreken wat hun beleid is op het gebied van verkoop en sloop. Wel stelt het college dat verkoop en sloop niet dé oorzaak is van de krapte, de oorzaak moet gezocht worden in de sterk gestegen vraag. SP-raadslid Eelco Eikenaar in reactie daarop: "Er worden weliswaar niet veel woningen verkocht of gesloopt maar bij de krapte die er heerst door de gestegen vraag, is elke woning er één teveel."

"De grotere druk op de sociale huurwoningen heeft niet zozeer te maken met een kleiner aanbod de afgelopen jaren maar met een grotere vraag" stelt het college. Volgens het college kan het oplossen van de schaarste alleen door heel veel woningen nieuw te bouwen. Eikenaar is het daarmee eens: "Al jaren is het aanbod stabiel. Het aanbod wordt niet kleiner maar ook zeker niet groter. In combinatie met een stijgende vraag zorgt dat voor een steeds groter groeiend tekort. Mensen het hebben steeds meer punten nodig om zo'n woning te bemachtigen. In 2007 waren er nog 150 punten nodig om een woning met vier kamers te krijgen in augustus van dit jaar waren dat er bijna 250. Het college moet wat mij betreft met corporaties om tafel gaan zitten en duidelijke afspraken maken over hoe dit op te lossen."