Media alert

Recessie dwingt organisaties tot verandering van ERP-aankoopgedrag

~ Dienstverleners kiezen voor het eerst in vijftien jaar vaker voor snellere return on investment, ten koste van traditionele, grote ERP-spelers ~

Sliedrecht, 3 december 2008 - Voor het eerst in vijftien jaar nemen bedrijven hun ERP-koopgedrag kritisch onder de loep, zo constateert ERP-leverancier Unit 4 Agresso. Organisaties zijn door de wereldwijde recessie eerder geneigd te kiezen voor een snelle terugverdientijd van hun aankopen. Dit resulteert in de keuze voor een ERP-oplossing met minder beheerkosten.

Unit 4 Agresso rapporteerde een sterk derde kwartaal met een omzetgroei van 37 procent, waaronder een aantal grote orders van meer dan 1 miljoen euro. Ter vergelijking: marktleider SAP kondigde in de zelfde periode tegenvallende resultaten aan, met een jaarlijkse omzetdaling van nieuwe licenties van 9 procent.

Het ERP-koopgedrag is aan het veranderen", zegt Ton Dobbe, Vice President Product Marketing bij Unit 4 Agresso. "De daling in de licentieomzet van SAP laat zien dat organisaties niet meer willen investeren in een oplossing die ze bindt aan een oneindige cyclus van behoeftes en uitgaven. Door de dreigende recessie moeten bedrijven snijden in onnodige IT-uitgaven. Dat geldt vooral voor snel veranderende organisaties in de dienstverlening. Deze organisaties staren zich minder blind op functionaliteit en initiële aanschaf- en implementatiekosten, maar testen de spelers in de ERP markt op aanpasbaarheid na implementatie. Hiermee leggen ze de vinger direct op de zere plek."

"De rigide ERP-systemen van de huidige marktleiders voldoen niet meer", stelt Plant-Wide Research Group, Inc. "De meeste ERP-software maakt het onmogelijk voor zakelijke gebruikers om in te spelen op veranderingen in de sector of wetgeving zonder externe IT-ondersteuning. Dit geldt echter niet voor de software-oplossingen van Unit 4 Agresso."

Uit een recent onderzoek onder bijna 900 gebruikers, uitgevoerd door Technology Evaluation Center (TEC), blijkt dat 70 procent van de ERP-gebruikers zich benadeeld voelt door zijn huidige systeem. De gebruikers werd gevraagd naar de impact van het gebruikte ERP-systeem op de veranderingsmogelijkheden van de organisatie.

Onderzoek, uitgevoerd door de Business Performance Management Institute, wijst uit dat slechts 11,2 procent van de ondervraagden de vraag binnen het bedrijf naar procesveranderingen kan bijhouden.

"We merken dat we veel nieuwe klanten binnenhalen die de laatste jaren veel geld hebben uitgegeven aan externe consultants om hun ERP-systemen in de lucht te houden en te blijven aanpassen aan hun steeds veranderende organisatie", vervolgt Ton Dobbe. "Deze zware economische tijd dwingt bedrijven om deze praktijken tegen het licht te houden en alternatieven te overwegen, om kosten te minimaliseren. Gebruikers van Agresso Business World kunnen hun systemen zelf aanpassen en updaten, lang na de implementatiefase."

Eerder dit jaar onderzocht Technology Evaluation Center (TEC) de mogelijkheden van verschillende ERP-leveranciers om ingrijpende veranderingen zelf door te voeren. Hieruit bleek dat organisaties die met veel verandering te maken hebben veel voordeel ondervinden van Agresso Business World. "Gebruikers van Agresso Business World kunnen 95 procent van de meest ingrijpende veranderingssituaties doorvoeren via de User Interface. Gebruikers van SAP en Oracle, daarentegen, moeten in 95 procent van de gevallen een beroep doen op externe IT-consultants voor het aanpassen van het ERP-systeem via applicatieontwikkeling."

http://www.agresso.com/files/TEC_market_comparison_2008.pdf

(512 woorden)