Vrienden van de Dansmuziek speelt De Waardin van Oscar Kocken


Een komedie over twijfels, achterdocht en draaikonterij

AMSTERDAM, 20081001 -- Schrijver en columnist Oscar Kocken schreef speciaal voor Theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek De Waardin. Deze ouderwets actuele komedie speelt zich af in het laatste bolwerk der beschaving: het afgelegen stamcafé van de angsthazen Iks en IJ. De Waardin is van 3 december 2008 tot en met 26 februari 2009 te zien in verschillende theaters door het land.

De Waardin opent met Iks en IJ die, ver na sluitingstijd tijdens het legen van hun laatste glas, uitgebreid de balans opmaken van hun leven en de hedendaagse maatschappij. Zodra zij menen dat hun ultieme biecht is volbracht, wachten zij geduldig op de komst van de waardin. Dan wordt de rust echter verstoord door zacht geklop op de cafédeur. Een merkwaardig gezelschap staat op de stoep. Wat volgt is een eindeloos spel van twijfels, achterdocht, draaikonterij en - bij gebrek aan de autoriteit van de waardin - het ontlopen van verantwoordelijkheid.

Oscar Kocken: "Ik heb een tekst willen schrijven waartegen ikzelf in opstand zou komen. De personages willen helderheid scheppen in hun wereld en raken daardoor verstrikt in radicale denkbeelden, die altijd vleugjes waarheden bevatten. Als je niet uitkijkt, dan ben je het daarom nog met hen eens ook. Het was niet de bedoeling om met De Waardin een komedie te schrijven, maar het is helaas bijzonder grappig geworden."

Oscar Kocken is een aanstormend literair talent. Zijn columns en verhalen verschenen o.a. in NRC Handelsblad, ELLE en de Theatermaker. De Revu benoemde hem onlangs tot talent van 2008 en momenteel werkt hij aan zijn debuutroman. Vrienden van de Dansmuziek is een groep jonge, ambitieuze theatermakers met een voorliefde voor een groteske speelstijl binnen actueel en humoristisch theater. De Waardin is de elfde productie van het gezelschap, dat één van de drie huisgezelschappen van het Amsterdamse Rozentheater is.

Speellijst:
2008
wo 3 dec Rozentheater Amsterdam (try-out)
do 4 dec Rozentheater Amsterdam
vr 5 dec Rozentheater Amsterdam (première)
za 6 dec Rozentheater Amsterdam
wo 10 t/m za 13 dec Rozentheater Amsterdam
2009
do 8 t/m za 10 jan Theater Kikker, Utrecht
wo 14 t/m za 17 jan Het Paradijs / Koninklijke Schouwburg, Den Haag
wo 25 feb Theater Provadja, Alkmaar
do 26 feb Theater Achterom, Hilversum

Tekst: Oscar Kocken
Spel: Arent Jan Linde en Joost Claes
Regie: Domenico Mertens
Dramaturgie: Kiki Rosingh
Vormgeving: Kirsten Hutschemakers
Techniek & Lichtontwerp: Femke van Kuijk
Marketing en Publiciteit: Herrie
Zakelijke Leiding: Andrea van Wingerden, Bureau Barel
Fotografie: Paul Vos

www.vriendenvandedansmuziek.nl





Vrienden van de Dansmuziek