Ingezonden persbericht


Stichting Future For Eel - Organisatie voor aalherstel Visserijcentrum, Postbus 72, 2280 AB Rijswijk

Persbericht

Future For Eel begeleidt Schieraal-uitzetpilot

Op woensdag 3 en donderdag 4 december zullen ca 2000 schieralen worden uitgezet in zee onder begeleiding van Future For Eel. Deze eerste pilot heeft als doel vast te stellen of het uitzetten van grote hoeveelheden schieraal een belangrijke bijdrage kan leveren aan het aalherstel in Nederland. De actie wordt praktisch en financieel mogelijk gemaakt door de bijdragen van een 14-tal ondernemers, die hun verantwoording willen nemen en bijdragen aan het aalherstel.

Future For Eel is een recent opgerichte stichting die een breed draagvlak heeft binnen de aalsector en - getuige de recente brief van de minister van LNV aan de Tweede Kamer - ook door LNV gezien wordt als de instantie om in de toekomst aaluitzettingen te begeleiden en uit te voeren ten behoeve van het aalherstel. Future For Eel heeft als enig doel het ondersteunen en uitvoeren van activiteiten ten behoeve van het aalherstel.

De aalstand is de afgelopen 20 jaar dramatisch sterk gedaald, hetgeen heeft geleid tot besluitvorming van de Europese Commissie. Die heeft gesteld dat per eind 2008 iedere lidstaat een aalbeheerplan in moet dienen waarmee op termijn een minimale uittrek van schieraal wordt bereikt overeenkomend met 40% van de oorspronkelijke natuurlijke populatie. Daar de Europese aal over heel Europa slechts 1 soort is, kan dat herstel alleen worden bereikt indien alle landen hieraan meewerken. De teruggang van de aalstand is het gevolg van een aantal niet te kwantificeren factoren waaronder bevissing, vervuiling, inperken van het leefmilieu, en het vermalen van de vissen door gemalen en waterkrachtinstallaties.

De aal is nog steeds een belangrijke economische vissoort. Het ligt daarom voor de hand dat de hele sector (vissers, visverwerkers, handelaren en kwekers) hun betrokkenheid en verantwoordelijk tonen door bij te dragen aan het aalherstel. Dit kan o.a. door het (mede)financieren van uitzetprojecten van schieraal en van glas/pootaal. Bij deze eerste uitzetactie van Future For Eel zal tevens goed worden onderzocht wat de kwaliteit van de schieralen is. Hierdoor kan een schatting gemaakt kan worden van de kans op een succesvolle overtocht van de dieren naar de Sargasso Zee op 6000-km van de Nederlandse kust. De schieraal kan al gauw 2 miljoen eitjes produceren. Het is daarom de verwachting dat bij het uitzetten van voldoende aantallen gezonde schieraal de terugkeer van glasaal aanzienlijk is.

Informatie inwinnen bij:
P. Bak (vz) tel: 070- 3369600 of 06-23917511
Future For Eel, secretariaat Pvis, Rijswijk

Uitzettingen:

. Den Oever, Visafslag Den Oever, woensdag 3 december 14.00h
. Veersemeer, Roompot sluis nabij Neeltje Jans, donderdag 4 december 14.00h

---- --