Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amersfoort en Veiligheidsregio Utrecht

maandag 1 december 2008

Rampenoefening 'Lerend Vermogen' op woensdag 3 december 2008

Een ontploffing op het terrein van het chemicaliën producerend bedrijf A. Smit en Zoon Amersfoort leidt tot een aantal (zwaar)gewonden. Er ontstaat paniek en chaos, maar gelukkig zijn de hulpdiensten snel ter plaatse om het incident te bestrijden.

Woensdagavond 3 december organiseren de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), de gemeente Amersfoort, het bedrijf A. Smit en Zoon, politie, brandweer en GHOR een gezamenlijke rampenoefening op het terrein van A. Smit en Zoon aan de Neonweg in Amersfoort. Deze multidisciplinaire oefening heeft als werknaam 'Lerend Vermogen'. Naast het beoefenen van het rampenbestrijdingsplan van het bedrijf, heeft de oefening tot doel de multidisciplinaire samenwerking in praktijksituaties te verbeteren en de communicatie tussen de disciplines te beoefenen.

De Veiligheidsregio Utrecht is het samenwerkingsverband van de 29 Utrechtse gemeenten. De regionale brandweer (BRUL) en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) maken onderdeel uit van de VRU, met de politie is een samenwerkingsconvenant gesloten. Doel van de VRU is om door een intensieve samenwerking tussen gemeenten en de diverse hulpdiensten en partners slagvaardiger te kunnen optreden bij crisisbeheersing en rampenbestrijding.

Ieder jaar organiseert de VRU verschillende bestuurlijke en operationele oefeningen, zodat alle partners binnen de hulpverlening goed voorbereid zijn op een mogelijk incident en bij de bestrijding goed kunnen samenwerken.

Bereikbaarheid tijdens oefening

Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van Smit en Zoon zijn via een brief geïnformeerd over de oefening. Kijk ook op www.amersfoort.nl.

Noot voor de redactie,