OPG Groep N.V.

Europalaan 2, Utrecht Corporate Communicatie Postbus 2066 Telefoon: +31(0)30 2821609 3500 GB Utrecht Fax: +31(0)30 2821660

Persbericht
Utrecht, 3 december 2008

NZa stelt apothekerstarieven voor 2009 vast
Ruimte voor onderhandelingen met verzekeraars

Vandaag heeft de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) de hoogte van de receptregelvergoeding en het clawbackpercentage vastgesteld. Daarbij laat de NZa ruimte voor onderhandelingen tussen verzekeraars en apotheken over additionele vergoedingen voor aanvullende zorgverlening en voor nadere afspraken over de vergoeding van geneesmiddelen.

Het tarief voor de verstrekking van een receptgeneesmiddel is vastgesteld op gemiddeld 7,27. Dit leidt tot een positief effect op het bedrijfsresultaat van OPG van circa 20 miljoen op jaarbasis in vergelijking met het derde kwartaal van 2008, toen deze vergoeding 6,10 bedroeg. Hier staat tegenover dat de clawback (de `afroming' van de inkoopmarge van de apotheek via een korting van 6,82% op de vergoedingsprijs), die in de tweede helft van 2008 was opgeschort, weer wordt ingevoerd. Dit leidt tot een negatief effect op het bedrijfsresultaat van OPG van circa 20 miljoen op jaarbasis in vergelijking met het derde kwartaal van 2008. Per saldo hebben deze tariefsaanpassingen een neutraal effect op het bedrijfsresultaat.

Aangezien naar de mening van de NZa de clawback gedurende de tweede helft van 2008 onterecht was opgeschort, heeft de NZa tevens besloten tot het alsnog verrekenen hiervan. Dit gebeurt door middel van een tijdelijke ophoging van het percentage tot 8,53% gedurende 2009 en 2010. Dit leidt tot een tijdelijk negatief effect op het bedrijfsresultaat in beide jaren van 5 miljoen per jaar (wederom in vergelijking met het derde kwartaal van 2008).

De NZa laat daarnaast ruimte voor onderhandelingen tussen verzekeraars en apotheken over de dienstverlening door en vergoeding van apotheken. Als de apotheek en zorgverzekeraar samen een contract hebben afgesloten, mag van de vergoeding per recept worden afgeweken tot een maximum van tot 7,92. Daarbij valt te denken aan een vergoeding voor specifieke vormen van zorgverlening, zoals polyfarmacieprojecten (begeleiding van patiënten die meerdere medicijnen gebruiken), medicatie- en gezondheidschecks. Zorgverzekeraars zullen daarnaast nadere afspraken willen maken over de vergoeding van geneesmiddelen.

Marc van Gelder, CEO: `Wij verwelkomen de geboden mogelijkheid van onderhandelingen met zorgverzekeraars over tarieven en invulling van zorgverlening. Met Mediq apotheken zijn wij klaar om deze gesprekken aan te gaan. Dat de NZa zo nadrukkelijk ruimte laat voor onderhandelingen, vatten wij op als een aanmoediging aan apotheken en zorgverzekeraars om een alternatief voor het preferentiebeleid overeen te komen en daarnaast afspraken te maken over aanvullende zorgdiensten.'

De NZa heeft zich bij de vaststelling van de tarieven gebaseerd op haar rapportage van begin november over de hoogte van de praktijkkosten en inkoopvoordelen van apotheken Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.

2

in 2007 en de daarop gebaseerde extrapolatie naar 2009.

Voor nadere informatie:
Catrien van Buttingha Wichers, hoofd Corporate Communicatie OPG Groep Telefoon: +31(0)30 282 16 09
Mobiel: +31(0)6 5339 3665
E-mail: c.v.buttingha@groep.opg.nl
www.opggroep.nl
OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Daarbij maakt OPG gebruik van drie kanalen: het voeren van apotheken en een groothandel (apotheken), het aanbieden van medische middelen voor de thuiszorg en daaraan gerelateerde diensten (direct) en de marketing en distributie van geneesmiddelen en medische middelen aan ziekenhuizen en verpleeghuizen (institutioneel). De consument staat centraal: de klant vraagt en OPG levert, via welk kanaal dan ook.
OPG is marktleider op de Nederlandse markt en daarnaast ook actief in Polen, de Verenigde Staten, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Zwitserland. OPG heeft circa 7.700 medewerkers in dienst, waarvan circa 3.500 mensen buiten Nederland. OPG is opgericht in 1899 en staat sinds 1992 genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.

---- --