Gemeente Dordrecht


Financiële zekerheid voor huiseigenaren Weeskinderendijk

De eigenaren van woningen aan de Weeskinderendijk krijgen van de gemeente financiële zekerheid. De gemeente wil alle 38 woningen die nog in particulier bezit zijn taxeren en vervolgens de eigenaren voorstellen de woningen tegen de taxatieprijs aan te kopen. Eigenaren die voor 1 juli 2009 instemmen met dit voorstel krijgen ook een verhuisvergoeding van ¤ 10.000.

De woningen aan de Weeskinderendijk maken op termijn plaats voor het Maasterras, een gebied met kantoren, woningen en voorzieningen aan beide oevers van de Oude Maas. De afgelopen jaren heeft de gemeente al 47 woningen aan de Weeskinderendijk aangekocht. Sindsdien worden deze woningen tijdelijk bewoond, in afwachting van de uitvoering van de plannen voor het Maasterras. Tot nu toe lag het initiatief voor de verkoop steeds bij de eigenaren. Verscheidene eigenaren hebben bij de gemeente aangedrongen op een actievere rol. De gemeente komt nu aan die wens tegemoet. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten alle resterende eigenaren de kans te geven de woning uiterlijk 1 juli 2010 aan de gemeente te verkopen tegen de marktwaarde, die wordt vastgesteld op basis van een gemeentelijke taxatie en een second opinion . De
taxatiewaarde per 1 januari 2009 is gegarandeerd: bij tussentijdse waardevermeerdering krijgt de verkoper de hogere marktwaarde, bij waardevermindering het oorspronkelijke bedrag. Bewoners kunnen na 1 juli 2010 om niet in hun verkochte woning blijven, met een opzegtermijn van een half jaar. Eigenaren zijn niet verplicht van de regeling gebruik te maken. Ze kunnen later alsnog hun woning aan de gemeente verkopen, of wachten tot de gemeente overgaat tot onteigening.

Datum
2 december 2008

Redactie
Mark Benjamin
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 64 35

Informatie
Wout van Alphen
Projectmanagement
T (078) 639 68 88
óf 06 - 29 09 25 77