Gemeente Delft

Dreamteam voor Duurzaam Delft

Een Duurzaam Delft Dreamteam, 50 % CO2-reductie in 2030 en CO2-neutraal in 2050 en een subsidieregeling voor groene daken. Enkele voorbeelden van maatregelen uit het nieuwe Duurzaamheidsplan 2008-2012 'Delft Duurzaam op de kaart', het geactualiseerde Klimaatplan Delft 2003-2012 en de nota Natuur- en Milieucommunicatie (NMC). Het college heeft de nota's op 2 december vastgesteld.

In het Duurzaam Delft Dreamteam wil de gemeente samen met burgers, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties in de stad zichtbaar maken wat er op het gebied van duurzaamheid in Delft gebeurt en mogelijk is. Doel is kennisuitwisseling, kruisbestuiving tussen projecten en ontwikkelen van nieuwe plannen. Het Dreamteam moet uitgroeien tot een herkenbare netwerkorganisatie in de stad op het gebied van duurzaamheid.

Om de CO2-reductie te realiseren zet Delft extra in op energiebesparing in de bestaande stad (particuliere woningbezitters en corporaties), bij bedrijven (door middel van stimuleren, controleren en handhaven) en op grootschalige duurzame energieprojecten als 100DelftsBlauweDaken en Proeftuin Delft.

Ook ontwikkelt de gemeente het educatieprogramma voor scholen, zoals verwoord in de NMC-nota. Samenwerking met vertegenwoordigers van bestaande NMC-locaties in de stad moet leiden tot samenhang van activiteiten en efficiëntere inzet van de locaties.

De gemeente Delft wil zelf het goede voorbeeld zijn door in 2015 als gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te zijn, bijvoorbeeld door de bouw van het duurzame nieuwe stadskantoor.

Noot voor de redactie (