Ingezonden persbericht


Persbericht

3 december 2008

Frisian Solar Challenge krijgt European Solar Prize 2008

Prijs wordt opgedragen aan overleden gedeputeerde Anita Andriesen

De Frisian Solar Challenge heeft woensdagmiddag in Berlijn de European Solar Prize 2008 gekregen. De prijs is toegekend door de internationale organisatie EUROSOLAR in de categorie Transportsystemen met herbruikbare energie. Volgens het juryrapport is de Friese zonnebootrace een uitzonderlijke promotie van duurzame energie bij jongeren en een grote stimulans voor de verdere ontwikkeling van elektrisch aangedreven boten.

De organisatie van de Frisian Solar Challenge draagt de prijs op aan gedeputeerde Anita Andriesen van de provincie Fryslân, die woensdagochtend na een langdurige ziekte is overleden. Andriesen was één van de grote pleitbezorgers van de Frisian Solar Challenge. De European Solar Prize 2008 is toegekend door EUROSOLAR, de internationale organisatie European Association for Renewable Energy uit Bonn. In Eurosolar werken volksvertegenwoordigers van zowel de Europese Unie als nationale parlementen met elkaar samen. Voorzitter en initiator is de Duitse parlementariër Herman Scheer, die zich gedurende zijn lange carrière sterk heeft gemaakt voor duurzame energie.

De tweede editie van de Frisian Solar Challenge is dit jaar gehouden van 22 tot 28 juni in de provincie Fryslân. In deze Formule 1-race voor zonneboten, deden in 2008 vijftig teams mee uit acht verschillende landen. De challenge wordt in 2010 opnieuw georganiseerd.

In 2006 werd de Frisian Solar Challenge voor het eerst georganiseerd. Naar aanleiding van die eerste editie kreeg de organisatie de prijs "innovatief teamplayer Energie Transitie 2007", een prijs van Nederlandse politieke jongerenorganisaties, die de race omschreven als een technologisch vernieuwend evenement.

EINDE PERSBERICHT