Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Groeiende populariteit zorgt voor vier extra Greenwheels auto's in Leeuwarden

Op woensdag 3 december parkeerde wethouder Gerrit Krol één van de nieuwe Greenwheels auto's op de gereserveerde parkeerplaats aan de Groeneweg. Jan Borghuis, directie Greenwheels, overhandigde hem de chipkaart om gebruik te kunnen maken van de auto's van Greenwheels. Gemeente Leeuwarden heeft zelf ook een abonnement afgesloten. Donderdag maakt de wethouder voor het eerst zelf gebruik van de auto. Een auto delen kan een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad. Minder autobezit betekent minder auto's in de straat en minder vervuiling.

Greenwheels kent in Leeuwarden een groeiende populariteit. Het afgelopen jaar is het abonnees gegroeid tot 21 huishoudens. Tot nu toe maken 30 abonnementhouders gebruik van Greenwheels. De gemeente Leeuwarden reserveert vier extra parkeerplaatsen voor Greenwheels. De nieuwe exclusieve autodateplaatsen bevinden zich naast de Groeneweg op de Heliconweg, Verlengde Schrans en op het Zuidvliet en komen bovenop de bestaande parkeerplaats op het P+R terrein van het NS Station Leeuwarden. Deze auto staat er sinds april 2005.

Voordelen

Het gebruik van deelauto's kan voor veel huishoudens een goed alternatief zijn voor het aanschaffen van een tweede auto. Dit draagt bij aan het temperen van de groei van het autogebruik en parkeerdruk in de wijken, het verminderen van de druk op het wegennet en aan het terugdringen van luchtvervuiling en CO2-uitstoot.

Het bezit van een auto brengt veel kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, verzekering en wegenbelasting. Met autodate heb je deze kosten niet. Ook hoef je de auto niet te wassen, niet voor onderhoud naar de garage te brengen of uren te zoeken naar een parkeerplaats. Voor mensen die wel het gemak van een auto willen, maar deze maar beperkt nodig hebben, biedt het auto delen veel voordelen. Het is bovendien een goede manier van kosten en milieu sparen. In de gemeente Leeuwarden kan het auto delen een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad. Minder autobezit betekent immers minder auto's in de straat en minder vervuiling.

Greenwheels auto's staan op vaste gereserveerde parkeerplaatsen in de wijk. 24 uur per dag kunnen klanten een auto reserveren via de website van Greenwheels of per telefoon. Vervolgens kunnen ze per direct met de dichtstbijzijnde beschikbare auto op weg. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op www.greenwheels.nl


Noot voor de redactie,