VSNU

Persbericht

'Most entrepreneurial Scientist of the Netherlands' bekend gemaakt tijdens Innovatieplatform-bijeenkomst

Persbericht 03 december 2008

DEN HAAG - Prof. dr. Floris Rutjes, hoogleraar synthetische organische chemie bij de Radboud Universiteit Nijmegen heeft vanmiddag de titel `Most entrepreneurial Scientist of the Netherlands' gewonnen tijdens de jaarlijkse manifestatie van het Innovatieplatform `Boven het maaiveld!'.
Prof. dr. Clemens van Blitterswijk, hoogleraar Technische Natuurwetenschappen aan de Universiteit Twente, en Dr. Peter Rem, universitair hoofddocent Civiele Techniek & Geowetenschappen aan de Technische Universiteit Delft zijn respectievelijk als nummer twee en nummer drie van deze competitie geëindigd.

De jury roemde het ondernemerschap en de wetenschappelijke kwaliteiten van alle genomineerde kandidaten. De heer Rutjes heeft de prijs onder anderen toegewezen gekregen voor zijn initiatief tot de oprichting van Future Chemistry B.V. Dit initiatief is erop gericht microreactor systemen te ontwikkelingen, implementeren en verkopen. Deze systemen zijn specifiek gericht op het optimaliseren en screenen van chemische reacties. Het gebruik van deze microreactoren voor chemische synthese kan toegepast worden in onderzoek op universiteiten en in de industrie. Naast mede-initiator en uitvinder van de techniek waar de onderneming op is gebaseerd is de heer Rutjes een van de investeerders.

De competitie is georganiseerd door Science Alliance in samenwerking met VSNU en mede mogelijk gemaakt door Innovatieplatform en Octrooicentrum Nederland. Wetenschappers zijn binnen deze competitie zowel op de kwaliteit van de wetenschap als op de kwaliteit van het ondernemerschap beoordeeld. In het totaal waren er achttien genomineerden. Voorzitter van de jury was Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU. Daarnaast bestond de jury uit Guus Broesterhuizen, directeur ONCL, Eppo Bruins, directeur STW, Robbert Dijkgraaf, voorzitter KNWA en Peter Nijkamp, voorzitter NWO.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.