GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Voorstel herziening Europees asielbeleid is stap vooruit

Brussel, 3 december 2008 - De Europese Commissie stelde vandaag voor om drie regelingen op het gebied van het Europese asielbeleid te herzien. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is blij met de wijzigingen en noemt het een stap vooruit.

Zo is Buitenweg erg tevreden met de beperking die wordt opgelegd dat minderjarigen slechts bij wijze van grote uitzondering gedetineerd mogen worden. "Kinderen mogen van de Europese Commissie niet meer gedetineerd worden. Een belangrijke uitspraak. Daarnaast wil de Commissie dat extra aandacht wordt besteed aan kwetsbare groepen. Slachtoffers van martelingen, ouderen en gehandicapten hebben vaak specifieke zorg nodig" aldus Buitenweg.

Ook juicht GroenLinks de verplichting voor lidstaten toe om asielzoekers binnen 6 maanden toegang te geven tot de arbeidsmarkt. "Procedures duren vaak erg lang. Het is onmenselijk dat asielzoekers moeten blijven pingpongen om bezig te blijven en niet hun capaciteiten kunnen inzetten om te integreren in de samenleving. Erg goed dat de Europese Commissie nu stelt dat na maximaal een half jaar mensen de kans moeten krijgen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt" aldus Buitenweg.

Als laatste is het een stap vooruit dat de Europese Commissie voortaan de overdracht van zogenaamde Dublin-claimanten kan opschorten als de lidstaat die officieel verplicht is de asielaanvraag te behandelen niet voldoet aan zijn minimale humanitaire verplichtingen. "Formeel mogen lidstaten iemand nu ook al weigeren over te dragen naar een ander land om humanitaire redenen, maar in de praktijk gebeurt dat niet omdat ze mensen liever kwijt zijn dan rijk" aldus Buitenweg.


-------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa