Ingezonden persbericht


Persbericht

Gevaarlijke MRSA bacterie verspreidt zich via veetransporten op de openbare weg

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de levensgevaarlijke MRSA bacterie, ook wel ziekenhuisbacterie genoemd, van vrachtwagens met levend vee afwaait en zich zo op veel grotere schaal verspreidt dan eerder werd aangenomen. Door het hoge antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is de MRSA bacterie resistent geworden, moeilijk te behandelen en soms zelfs dodelijk. Varkens in Nood waarschuwt mensen dan ook om op de weg niet te lang achter veewagens te rijden en de ventilatie in de buurt van veewagens uit te zetten. In Amerika vallen volgens een ander wetenschappelijk onderzoek inmiddels meer slachtoffers als gevolg van een MRSA besmetting dan door Aids.

Varkens in Nood waarschuwt al jaren voor de zeer ernstige gevolgen van het grote antibiotica gebruik in de Nederlandse veehouderij. Desalniettemin stijgt dit gebruik ieder jaar. Vandaag hebben vier sectoren van de Nederlandse dierhouderij een convenant ondertekend om antibioticaresistentie tegen te gaan. De maatregelen komen wat Varkens in Nood betreft veel te laat en zijn ontoereikend.

Het convenant van de Taskforce Antibioticaresistentie Dierhouderij gaat in op het belang van verantwoord gebruik van antibiotica en onderzoek naar alternatieven. Er worden echter geen concrete maatregelen genomen om de verspreiding van MRSA op dit moment al te beperken. Dat komt slecht uit, want zonet is een Amerikaanse onderzoek bekend geworden waaruit blijkt dat gevaarlijke ziektekiemen van veewagens afwaaien en in personenauto's terecht komen. Aangezien meer dan de helft van de varkens de MRSA bacterie bij zich dragen en ook kippen, kalveren en runderen besmet zijn, is het gevaar in Nederland met zijn vele veetransporten extra groot.

Het convenant is volgens Varkens in Nood directeur Hans Baaij "te laat en te weinig. Het had al in 1998 gesloten moeten worden toen de Gezondheidsraad voor het eerst waarschuwde voor de gevolgen voor de mens van resistente bacteriën uit de veehouderij. Er moet nu om te beginnen direct iets gedaan worden aan de verspreiding van de bacterie. In weerwil van wat de overheid altijd beweerd heeft, verplaatsen deze ziektekiemen zich ook via de lucht en ook is verspreiding via contact (zoals deurknoppen, via oppervlaktewater en via mest) mogelijk. Dat betekent dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen of die zich ophouden bij terreinen waar varkensmest is uitgereden of die achter een veewagen rijden, extra risico lopen. Het convenant doet niets aan de verspreiding."

Overigens is de MRSA bacterie ook te vinden op vlees zelf: 10% van het rund- en varkensvlees en 27% van het kippenvlees is volgens de VWA besmet.