Convenant schoolboeken: zorgvuldige invoering in belang van scholen

Convenant schoolboeken: zorgvuldige invoering in belang van scholen

Op woensdag 3 december jl. heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt samen met partijen die betrokken zijn bij de invoering van de gratis schoolboeken een convenant gesloten. Het convenant heeft als doel een verantwoorde invoering van de wet gratis schoolboeken te vervolgen. Dit is in het belang van de scholen, de leerlingen en de marktpartijen.

In het convenant spreken de verschillende partijen af dat iedereen streeft naar deugdelijke aanbestedingsprocedures en minimale juridisering. Om dat te bereiken zeggen marktpartijen onder meer toe om niet naar de rechter te stappen als het een school vooralsnog niet lukt om voor het volgend schooljaar al een aanbestedingsprocedure te hebben afgerond. Besturenorganisaties zeggen toe alles te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat voor de inkoop van schoolboeken met goede bestekken gewerkt wordt. OCW zegt toe het leerproces van scholen en hun inkoopadviseurs te blijven ondersteunen, onder meer door de Taskforce Gratis Schoolboeken. Hiermee gunnen de betrokken partijen elkaar de ruimte om ervaring op te doen met het Europees aanbesteden van leermiddelen en van deze ervaringen te leren.

Aanleiding voor het overleg waren zorgen over de kwaliteit en de doorlooptijd van de bestekken, met name die van een tweetal inkoopcollectieven. Hierop heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt besloten om alle partijen uit te nodigen. Van Bijsterveldt: ' Een zorgvuldige invoering van de wet gratis schoolboeken is in een ieders belang. Ik ben blij dat partijen elkaar gevonden hebben in dit convenant. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het belang van scholen voorop blijft staan en zij op tijd hun boeken krijgen. Dat is een mooi resultaat. Deze afspraken borgen het gezamenlijk belang'.

De partijen die het convenant hebben ondertekend zijn het ministerie van OCW, de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb Educatief) en de vertegenwoordigende organisaties in het voortgezet onderwijs, de VO-raad en de besturenorganisaties VOS/ABB, Besturenraad, Bond KBVO en VBS.

Van Bijsterveldt: 'Scholen zijn aanbestedingsplichtig volgens Europese regelgeving. Scholen die hiermee nog weinig ervaring hebben, hebben de ondersteuning en de rust nodig om hier goed uitvoering aan te geven. Z owel de scholen, inkoopadviseurs als marktpartijen zijn niet eerder op deze markt en op deze schaal actief geweest voor wat betreft het aanbesteden. Met name het streven naar minimale juridisering geeft nu ruimte voor een verdere verantwoorde invoering van de gratis schoolboeken.'

Noot voor redacties (