PvdA Rotterdam


PvdA-raadsleden burgeren in!

Wo 3 Dec 2008 - Redactie
PvdA-raadsleden burgeren in!

Op maandag 1 december legden PvdA fractievoorzitter Peter van Heemst en raadslid Peggy Wijntuin een inburgeringscursus af. De beide PvdA-politici slaagden, maar het inburgeringsexamen zelf?

De inburgeringscursus heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen. Zo werd het inburgeringsexamen door Vogelaar eerder al te gemakkelijk bevonden. Ook wordt de inburgeringstest door de media neergezet als zeer normerend. Bovendien zouden de taaleisen van de examens nog veel te laag liggen. In Rotterdam levert de uitvoering van de cursus het Rotterdamse stadsbestuur, door slechte wetgeving, veel problemen op. Daarom nodigde het Rotterdamse Albeda College aan de Mathenesserlaan, bestuurders, politici en organisaties uit om zelf eens het volledige inburgeringsexamen af te leggen en zich een eigen oordeel vormen.

Fractievoorzitter Peter van Heemst en raadslid Peggy Wijntuin gingen met enthousiasme op deze uitnodiging in. Tijdens de bijeenkomst, waar ook GroenLinks wethouder Grashoff aan deelnam, werd het centrale examen en een zogenaamd praktijktoets afgenomen. Daarbij voeren dan een hoog aantal verschillende opdrachten uit, van een inschrijving bij het uitzendbureau tot het invullen van huurwoningformulieren. Deze praktijkopdrachten worden door de inburgerende Rotterdammers als het zwaarst ervaren. Het kost ze erg veel tijd en het vereist veel begeleiding. Volgens Van Heemst leren de cursisten in de drie maanden durende cursus niet Nederlands te spreken, maar slechts om het examen te maken. Pas daarna gaan ze de taal leren.

Het centrale examen wordt juist als gemakkelijk ervaren en wordt door de meeste cursisten dan ook in een keer behaald. In dit examen wordt opnieuw taal en kennis van de samenleving getoetst. Uit de bijeenkomst werd iedereen duidelijk dat het taalniveau van de toetsing zeer laag ligt. De inburgeringscursus moet dan ook vooral gezien worden als een examentraining, waarin aan structurele grammaticaverbetering en woordenschat weinig tijd wordt besteedt.