Gemeente Zijpe


2008-12-03 Kopgroep bibliotheken neemt bibliobus over

Het koude herfstweer trotserend stonden de kinderen uit groep 3 van basisschool 't Zwanenest uit Schagerbrug vrijdagmorgen 21 november te wachten op de bibliobus. Die stopte onder luid getoeter voor het gemeentehuis van Zijpe bij de geïmproviseerde bushalte van KopGroep Bibliotheken.

Daar kreeg bibliotheekdirecteur Mannes Westra de sleutels van de bus overhandigd door gedeputeerde Sascha Baggerman. KopGroep Bibliotheken mag zich namelijk per 1 januari 2009 de trotse eigenaar noemen van een eigen bibliobus. De bibliotheekorganisatie wist hiermee te voorkomen dat de bus uit de kleine kernen van de Noordkop verdwijnt. Dit gevaar dreigde omdat de provincie de subsidie voor de rijdende bibliotheekvoorziening per 1 januari stopzet. ProBiblio, de huidige exploitant van de bibliobussen, zag financieel geen mogelijkheden om de dienstverlening voort te zetten. Gelukkig reageerde KopGroep Bibliotheken alert op deze alarmerende berichten en wist financiën te genereren om de bus voor de Kop van Noord-Holland te behouden. Bibliotheekdirecteur Mannes Westra besefte dat als er niets gedaan werd, de huidige gebruikers van de bus op 1 januari in de kou zouden staan. Dat wilde de bibliotheek niet laten gebeuren. En dus neemt de Noord-Hollandse bibliotheekorganisatie een flinke trailer van ProBiblio over met apparatuur, een actuele collectie en een aantal gemotiveerde en deskundige medewerkers.

gedeputeerde Sascha Baggerman geeft de sleutels aan bibliotheekdirecteur Mannes Westra

De overname werd op deze stormachtige novemberdag uitbundig gevierd. Nadat de bibliobus officieel was overgedragen aan Kopgroep Bibliotheken mochten de kinderen van 't Zwanenest de bus feestelijk inwijden. Speciaal daarvoor was kinderboekenschrijfster Mylo Freeman ingeschakeld. Zij las de kinderen voor uit een van haar zelf geïllustreerde prentenboeken. Ondertussen werden de genodigden in het gemeentehuis van Zijpe toegesproken door wethouder Ben Blonk, die opmerkte dat burgers destijds bij de gemeente kwamen klagen over het verdwijnen van de bibliobus, terwijl dit in feite een provinciale aangelegenheid is. Daarom vond hij het goed dat gedeputeerde Sascha Baggerman kwam uitleggen hoe de vork in de steel zat. Baggerman verweerde zich door te stellen dat de provincie Noord-Holland de overkoepelende bibliotheekvoorziening blijft steunen, maar dat de verantwoordelijkheid voor lokale voorzieningen bij de gemeenten ligt. ProBibliodirecteur Anne Rube vond het pijnlijk om de bibliobussen te laten gaan, maar sprak haar vreugde uit over het initiatief van KopGroep Bibliotheken om de bibliobus voor de Noordkop te behouden. Mannes Westra sloot de bijeenkomst af met de woorden: "Alle mensen moeten leren lezen / De bibliotheek weet hoe dat moet / Alle mensen hebben de bibliotheek nodig".

Bibliotheekdirecteur Mannes Westra, Wethouder Ben Blonk en Gedeputeerde Sascha Baggerman

Wethouder Ben Blonk spreekt de genodigden toe in de Raadszaal Gedeputeerde Sascha Baggerman
ProBibliodirecteur Anne Rube Bilbiotheekdirecteur Mannes Westra

De kinderen uit groep 3 van basisschool 't Zwanenest uit Schagerbrug