Voorbereiding van de spieren van een paraplegiepatiënt op de rally van Dakar.

03/12/2008 14:48

STX-Med

Een Belgische start-up heeft een zeer specifiek programma op punt gesteld om de spieren van Europees en Spaans endurokampioen Isidre Esteve te stimuleren. Isidre heeft tien keer deelgenomen aan Dakar en is tweemaal vierde geworden.

Op 24 maart 2007 werd hij echter het slachtoffer van een ongeval in de Rally van Almería en liep hij een letsel op aan de wervelkolom en aan het ruggenmerg. Het gevolg was een onomkeerbare beenverlamming.

Isidre liet zich echter niet uit het lood slaan en hervatte een jaar geleden de training met een ongelooflijke uitdaging voor ogen: opnieuw deelnemen aan Dakar maar dan als autopiloot.

Het gewicht van het lichaam in zithouding gedurende lange rallydagen tast de bilspieren aan. Deze langdurige druk op zijn verlamde spieren kan leiden tot ischemie en spierletsels, waardoor hij zich verplicht zou kunnen zien tot opgave.

Om dat te voorkomen, deed Isidre een beroep op de medische afdeling van STX-Med, het bedrijf gelegen in het wetenschapspark van Luik dat Cefaly heeft ontwikkeld (www.cefaly.com): dit is het eerste elektrotherapeutische toestel voor de behandeling en preventie van hoofdpijnen. STX-Med beschikt over een unieke expertise in het domein van pijnbestrijdende en musculaire neurostimulatie.

Een lid van de medische afdeling van STX-Med is naar Barcelona gereisd. Hij heeft er een reeks tests uitgevoerd om de verlamde spieren van Isidre opnieuw samen te laten trekken. Vervolgens werden er zeer specifieke parameters geprogrammeerd in een neurostimulatietoestel ontworpen door het team van STX-Med. Isidre doet elke dag een stimulatiesessie om zijn bilspieren te onderhouden en voor te bereiden op de rally. Ook tijdens de rally zal hij dagelijks zijn neurostimulatiesessies uitvoeren.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel