Socialistische Partij

woensdag 3 december 2008

DUURZAAM OMGAAN MET ONZE LEEFOMGEVING

Hoort bij: http://alkmaar.sp.nl/weblog/category/uit-de-fractie/ door Matt Delahaij om 17:59 uur

Vorige week deden we verslag van een werkbezoek aan Venlo. Het project Cradle to Cradle (C2C); van wieg tot wieg. De SP fractie heeft twee jaar geleden een inventarisatie gemaakt van bedrijven die afvalproducten hergebruiken. Dit mede in het kader van de wenselijkheid van een energiefaculteit en waar deze faculteit zich nu het beste op kan richten. Als we die inventtarisatie teruglezen, zien we dat het concept C2C in Alkmaar al lang is ingevoerd.

In Venlo werd hergebruik en duurzaamheid fraai in beeld gebracht door een fabriek die water als restcapaciteit kent en een kassencomplex dat water nodig heeft.
De Huisvuilcentrale (HVC) gebruikt de restwarmte van haar ovens, voor verwarming van bedrijven op Boekelermeer. HVC gebruikt afval voor meerdere doelstellingen met name biobrandstofcentrale. De HVC is ook de uitvinder van de term Garbage Valley. Een verwijzing naar Energy Valley, wat op zich weer een verwijzing is naar Sillicon Valley in California.
HVC is ons eigen cradle to cradle project. Wat ons betreft gaat de gehele boekelermeer in c2c termen denken. Daar is een mentaliteitsverandering nodig. Waar nu bedrijven nog riante groenterreinen rond hun gebouwen kennen, kunnen we ook gestapelde bedrijfsgebouwen hebben, waarbij het restproduct van de een, de basisgrondstof vormt voor de ander.
Maar ook in de rest van de stad. In de woningbouw kunnen we denken aan terraswoningen waarbij enerzijds de hoogte in kan worden gebouwd en anderzijds elke woning toch een eigen erf heeft. Deze woningen kunnen worden voorzien van zonnepanelen. Het hemelwater kan worden gebruikt als reservoir voor toiletten en besproeiing van planten op de terrassen en de grasvelden rond de panden.

Het CDA wil met YXIE het eerste C2C project in de stad starten.
Dat is een interessante ontwikkeling. Dat betekent namelijk dat het hele plan dat er nu ligt op de schop moet. Dus geen losse panden op het doelenveld, waardoor er weer politieke ruimte ontstaat om op die plaats een park aan te leggen. C2C betekent dat de bebouwing fors compacter moet dan de huidige plannen toelaten. Dit zonder effectief ruimteverlies, dus dat de zalen daar niet onder te lijden hebben. De verschillende functies zullen een gezamenlijke warmtevoorziening moeten ontwikkelen, wij denken hierbij aan zonnepanelen. Ook zou hier hemelwater kunnen worden gebruikt voor meerdere doeleinden. Dat betekent ook een ander kostenplaatje.

Jammer dat de andere partijen twee jaar geleden niet open stonden voor onze ideeen. Dan zouden al dit soort ad hoc veranderingen nu niet nodig zijn geweest en zou de stad al veel bewuster met zijn nieuwe projecten zijn omgegaan.