TNO

Monitoren groei kinderen helpt opsporen aandoeningen

02 december 2008

Monitoren groei kinderen helpt opsporen aandoeningen

Het goed volgen van groei bij kinderen is een succesvolle methode voor het opsporen van kinderen met aandoeningen zoals het Turner syndroom, coeliakie, taaislijmziekte en hypertone dehydratie. Met nieuw ontwikkelde verwijscriteria, waaronder de Richtlijn Kleine Lengte, is het mogelijk deze kinderen vroegtijdig op te sporen, dit terwijl het aantal onterechte verwijzingen laag blijft. Dat blijkt uit onderzoek van TNO-er Paula van Dommelen, die op 5 december aanstaande promoveert bij de Universiteit Utrecht.

Het monitoren van groei (lengte, gewicht en hoofdomtrek) vormt al meer dan een eeuw onderdeel van de preventieve gezondheidszorg voor kinderen. Tot nu toe was het nog onbekend hoe nuttig dit is. Van Dommelen heeft met haar onderzoek voor het eerst aangetoond dat het monitoren van groei een effectieve methode is voor het vroegtijdig opsporen van kinderen met een (genetische) aandoening of ziekte.

De behandeling of monitoring van kinderen met een aandoening die aan de hand van groei wordt opgespoord kan zo eerder gestart worden. Hierdoor kan de kwaliteit van leven voor het kind en de ouders verbeterd worden en ernstige schade op lange termijn vermeden. Bovendien weten ouders en kind sneller waar ze aan toe zijn. Doordat er minder kinderen onterecht worden doorverwezen kunnen zorgverleners tijd en geld effectiever besteden aan de kinderen die wel aandoeningen hebben. De nieuwe Richtlijn Kleine Lengte zal binnenkort binnen de Jeugdgezondheidszorg ingevoerd worden.

Paula van Dommelen (Linschoten, 1978) studeerde wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook heeft zij wiskunde en statistiek gestudeerd aan de Canterbury Universiteit in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Zij verrichtte haar onderzoek met medewerking van de Universiteit Utrecht en bij TNO in Leiden, waar zij werkzaam is als statisticus en onderzoeker. De titel van Van Dommelens' proefschrift luidt: `Evidence-based referral criteria in growth monitoring'. bericht 2008-57
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75