Voedsel en Waren Autoriteit

Strengere aanpak moet leiden tot veiligere terrasverwarmers voor consumenten

05 december 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet geen verbetering van de veiligheid van terrasverwarmers die bedoeld zijn voor de consumentenmarkt. De VWA concludeert daaruit dat importeurs en handelaars hun verantwoordelijkheid voor het op de markt brengen van veilige terrasverwarmers onvoldoende nemen. Hoewel enkele importeurs meerdere malen zijn beboet, levert dat niet het gewenste effect op. De VWA verwacht met strengere maatregelen te bereiken dat terrasverwarmers veiliger worden.

De VWA heeft haar handhavingsactiviteiten voor gasgestookte verplaatsbare terrasverwarmers daarom uitgebreid en aangescherpt. Onvoldoende effect van het sanctiebeleid in de afgelopen jaren en de toename aan populariteit van deze apparaten liggen hieraan ten grondslag. Sinds 2008 verplicht de VWA ondernemers, die een onveilige terrasverwarmer op de markt hebben gebracht, een terughaalactie uit te voeren. Het gaat daarbij om producten die al in het bezit zijn van consumenten. De eerste terughaalactie heeft inmiddels plaatsgevonden.

In 2007 onderzocht de VWA de veiligheid van zestien terrasverwarmers die op gas werken. Tweederde van deze apparaten bleek één of meer tekortkomingen te hebben. In eenderde van de gevallen ging het om een ernstig veiligheidstekort. In 2008 was de situatie niet verbeterd. Vier van de vijf onderzochte terrasverwarmers voldeed niet aan de veiligheidseisen en de helft had een ernstig veiligheidstekort. In alle gevallen zijn de onveilige producten uit de handel genomen. Voor de apparaten met een ernstig veiligheidstekort vinden terughaalacties plaats. Ook zijn andere EU-lidstaten op de hoogte gebracht van de in Nederland aangetroffen onveilige apparaten.

Importeurs en handelaars zijn in 2007 geïnformeerd over de aanscherping van de handhavingsactiviteiten. Zij zijn ook gewezen op de risico's van het op de markt brengen van onveilige terrasverwarmers en op de mogelijkheden beter toe te zien op de veiligheid van de, grotendeels uit China geïmporteerde, apparaten. De VWA legt contacten met Chinese autoriteiten over de exportcontroles en maakt afspraken met de douane om de importcontroles aan te scherpen. Zo levert de VWA een bijdrage aan de verbetering van de veiligheidssituatie. Echter, het op de markt brengen van veilige producten is de verantwoordelijkheid van de importeur.

De VWA adviseert consumenten goed op te letten bij de aankoop en het gebruik van gasgestookte apparaten. Zo moeten bij aankoop altijd duidelijke installatie- en veiligheidsvoorschriften zijn bijgevoegd, evenals een duidelijke gebruiksaanwijzing. Terrasverwarmers moeten zijn voorzien van een omvalbeveiliging zodat de gastoevoer stopt. De gaskraan moet een stand hebben die alleen toestaat dat hij in laagstand kan worden ontstoken om een steekvlam te voorkomen. Bij een defect wordt aangeraden deze niet zelf te repareren, maar dit over te laten aan een erkend installateur.

Tips voor de aankoop en het gebruik van gasgestookte terrasverwarmers staan in het document Tips voor kopers en gebruikers terrasverwarmers.

Meer informatie:


- Factsheet Terrasverwarmers 2008


- Rapport Terrasverwarmers 2007


- Tips voor kopers en gebruikers van terrasverwarmers