Bevorder de schaalvergroting in de landbouw'

05/12/2008 10:02

NVM

PERSBERICHT

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : Persbericht "Bevorder de schaalvergroting in de Landbouw"

Datum : Nieuwegein, 5 december 2008

Visiedocument NVM vraagt aandacht voor problematiek platteland

'Bevorder de schaalvergroting in de landbouw'

Nieuwegein, 5 december - De overheid moet de schaalvergroting in de landbouw stimuleren. Dat is het belangrijkste advies van de werkgroep Landelijk Gebied van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Het eerste exemplaar van het visiedocument 'Van platteland naar publiek domein' is op donderdag 4 december uitgereikt aan Joop Atsma, de voorzitter van de vaste Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Het document wordt hem aangeboden door Lubbe Renkema, voorzitter NVM werkgroep Landelijk Gebied en lid van het algemeen bestuur van de NVM. Met de publicatie van het visiedocument vraagt de NVM aandacht voor de groeiende ruimtelijke problematiek in het landelijk gebied. De gevolgen hiervan zijn leegstand en verpaupering.

De NVM pleit voor een positievere houding tegenover schaalvergroting bij lokale en regionale overheden. Schaalvergroting is een noodzakelijk instrument in de concurrentieslag van de Nederlandse landbouw met de rest van de wereld. De mogelijkheden voor uitbreiding van agrarische bedrijven zijn echter beperkt en aan steeds meer regels gebonden. Het gevolg is dat veel landbouwbedrijven op termijn moeten stoppen. Gemeenten zouden verruiming van de bouwblokken voor bestaande agrarische bedrijven moeten toestaan en actief moeten helpen met het opruimen van oude bedrijfslocaties en gebouwen.

Aantal agrarische bedrijven daalt

De NVM ziet een aantal structurele ontwikkelingen op het platteland. Het aantal agrarische bedrijven neemt af, maar tegelijkertijd vindt schaalvergroting plaats. Sinds 1990 is het aantal land- en tuinbouwbedrijven in Nederland met 65 procent gedaald. Het aantal grote bedrijven steeg echter snel: van 2261 in 1990 naar 11.051 nu. Door schaarste van de grond stijgt de prijs per hectare, deze ligt nu gemiddeld op 36.500 euro. Daarnaast is er een stevige groei van de verbrede landbouw, de activiteiten die agrariërs opzetten naast het gewone boerenbedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld de verkoop van streekproducten, recreatie, toerisme en kleinschalige zorg voor ouderen, geestelijk gehandicapten, ex-gedetineerden en verslaafden.

Pleidooi voor meer ruimte in bestemmingsplannen

De leefbaarheid van het platteland kan volgens de NVM worden vergroot door meer bedrijvigheid toe te staan. Het huisvesten van ICT-bedrijven in het gebied kan de vergrijzing op het platteland tegengaan.

De NVM pleit ook voor meer flexibiliteit in bestemmingsplannen. Zo kan ruimte worden gemaakt voor onvoorziene ruimtelijke ontwikkelingen. Gemeenten zouden bijvoorbeeld slimme combinaties kunnen maken van woningbouw, natuurontwikkeling en waterberging. Ook kunnen oude stallen plaatsmaken voor woningen.

De NVM stelt tevens dat ervoor moet worden gewaakt dat nieuwe bewoners meer rechten krijgen dan de gevestigde agrariërs. In bestemmingsplannen moet worden vastgelegd dat nieuwe bewoners zich aanpassen aan hun omgeving - in plaats van omgekeerd.

Rol NVM-makelaar

Het visiedocument past bij de sterke betrokkenheid die de NVM voelt op het gebied van ruimtelijke ordening. De vereniging roept gemeenten op hun lokale NVM-makelaars eerder te betrekken bij besluitvorming, zodat gebruik kan worden gemaakt van hun specifieke marktkennis. De makelaars profileren zich op hun rol als adviseur in de lokale markt. De NVM is ook bereid een bijdrage te leveren aan publiciteitscampagnes voor het landelijk gebied.





http://www.nvm.nl