VVD


5-12-2008

Bijeenkomst Manders en NOC*NSF over problemen in professioneel voetbal

Deze week kreeg Toine Manders het NOC*NSF op bezoek in Brussel. Voorzitter Erica Terpstra was hierbij aanwezig maar ook Henk Kesler van de KNVB.

Terpstra en Kesler hadden Manders benaderd om een bijeenkomst te organiseren in het Europees Parlement tussen leden van het NOC*NSF, experts van de Europese Commissie en sportbonden uit andere lidstaten tezamen met diverse Europarlementsleden.

De voornaamste kwestie die dinsdag besproken werd, is hoe jeugdige spelers in het voetbal beschermd zouden kunnen worden. Nu vinden er veel transfers plaats met jeugdige spelers wat volgens de FIFA en UEFA niet goed is voor hun ontwikkeling. Manders - die in 2003 een studie naar de relatie tussen professionele sport en de Europese Verdragen initieerde en op basis van deze studie namens het Europees Parlement een initiatiefrapport over professioneel voetbal schreef - meent dat bijvoorbeeld de verkoop van Klaas-Jan Huntelaar van Ajax aan Real Madrid aangeeft wat de problemen zijn waarmee het voetbal momenteel kampt. Manders meent dat het grote geld de boosdoener is. De verkoop kost Ajax volgens hem mogelijk het kampioenschap en eventueel ook deelname aan de Champions League.

Manders ziet een rol weggelegd voor Brussel om een faire competitie mogelijk te maken. "Nu worden clubs die veel geld besteden aan opleidingen gewoon leeggekocht. De competities moeten weer eerlijker worden. Zo is er straks voor de Nederlandse voetbalfan in het internationale voetbal echt niets meer aan want alle goede spelers vertrekken voor het grote geld naar het buitenland".

De zogenaamde 6+5-regel die Johan Cruijff heeft voorgesteld, is op dit moment in strijd met de wet. Maar als er voldoende draagvlak voor is bestaat de mogelijkheid om de wet te veranderen. Toine Manders echter is van mening dat er alternatieven zijn binnen de wet om de problemen van het betaalde voetbal op te lossen. Hij denkt daarbij aan een maximum aantal contractspelers per club per seizoen, zonder dat er tussentijds transfers kunnen plaatsvinden. Clubs die op verschillende niveaus spelen (nationale competitie, beker, Champions League), zullen aan het einde van het seizoen door blessures en kaarten zijn verzwakt, waardoor het niet zeker is dat ze opnieuw kampioen worden in een land. Uiteraard zijn er volgens hem ook andere oplossingen binnen de wet mogelijk zoals de Home Grown Player-regeling waarbij minimaal 8 spelers in een team moeten zijn opgeleid binnen de club.