Gemeente Terneuzen

Terneuzen op één na vogelvriendelijkste gemeente van Nederland

De gemeente Terneuzen is de op één na vogelvriendelijkste gemeente van Nederland. De winnaar van de Stadsvogelprijs 2008 is de gemeente Zoetermeer.

De prijs is door Vogelbescherming Nederland in het leven geroepen om projecten voor Stadsvogels te stimuleren. Dit jaar werd de prijs voor de tweede keer uitgereikt. Dat gebeurde gisteren. De gemeente Terneuzen was samen met Heerhugowaard en Zoetermeer genomineerd. De jury is onder de indruk van de inzending van de gemeente Terneuzen omdat het een meerjarig traject is met dertien deelprojecten, waarvan drie gericht zijn op bescherming van de vogels. Er zijn veel initiatieven en veel partners. Dat heeft geleid tot een breed pakket aan grootschalige maatregelen. Verder merkt de jury op dat uit de gehanteerde werkwijze een visie spreekt: veel projecten vallen of staan bij de betrokkenheid van bewoners. Zo ontstaat draagvlak en dat is goed! De jury roemt het project omdat eerst wordt gemonitord en daarop beleid wordt gemaakt.
De gemeente Zoetermeer heeft een geldbedrag van 20.000 euro gewonnen met het project om de wijk Oosterheem om te toveren tot een vogelvriendelijke nieuwbouwwijk met vijftig soorten broedvogels. De gemeente Terneuzen gaat in samenwerking met Natuur & Zo, het natuur- en milieueducatiecentrum in Zeeuws-Vlaanderen, door met het stadsvogelproject. Voor 2009 staat veel op het programma: de bouw van een zwaluwtil, het uitgeven van een brochure over stadsvogels, organisatie van vroegevogelwandelingen, vogeltellingen en veel meer.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie, Daniël Rouw, tel. 0115 455 524 Natuur&Zo, Karel Leeftink, tel. 0115 649 520

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |