VU medisch centrum

Zorgmanager Ben Nijman neemt afscheid van VUmc

4 december 2008

Na tien jaar keert Ben Nijman als manager zorg terug naar het LUMC, waar hij 21 jaar geleden begon met zijn A-opleiding. Hoe heeft hij zijn tijd bij VUmc ervaren en hoe ziet hij de toekomst?

'Ik heb me altijd ambassadeur van VUmc gevoeld' Fotograaf: Peter Smit Eén grote ontdekkingsreis, noemt Ben Nijman de acht jaar dat hij zorgmanager is geweest. "Ik kwam in 1998 binnen als verpleegkundig hoofd poli heelkunde en anesthesiologie. VUmc heeft altijd veel aandacht voor kwaliteit gehad. Eind jaren '90 was het tijd voor een nieuwe impuls. De functie van zorgmanager werd gecreëerd en ik solliciteerde. Het is een lijnfunctie, maar de thematiek gaat dwars door alle divisies heen."

Nieuwe initiatieven
Onder de noemer Zorg op maat werden nieuwe initiatieven ontwikkeld, zoals het kort verblijf en de transferafdeling. Vervolgens werden binnen kwaliteit de thema's patiëntveiligheid, -tevredenheid en
-logistiek centraal gesteld en in het kader van het landelijke project Sneller Beter uitgewerkt in concrete verbeterprojecten. Later kwam ook de NIAZ-accreditatie in beeld.

"Sneller Beter heeft het kwaliteitsbewustzijn een enorme push gegeven, ik vond het een enorm leuk project. In het verlengde van Sneller Beter werden tegelijkertijd vele projecten opgestart. De organisatie raakte bijna oververhit. Veel kwam op de schouders van de zorgprofessionals terecht. Het is belangrijk prioriteiten te stellen. Op onderdelen zijn de ambities bijgesteld en betere randvoorwaarden gecreëerd, zoals de oprichting van het IOP (Instituut Ondersteuning Patiëntenzorg). De grootste uitdaging bij vernieuwende projecten is de borging van de kwaliteit. Hoe houd je het succes vast? Veel projecten zijn gelukt. VUmc heeft de blik naar buiten gericht en zich goed gepresenteerd aan de buitenwereld."

Wat is je grootste verdienste?
"Patiënttevredenheid - een heel belangrijk en leuk thema waar ik veel energie in heb gestoken. Ik denk dat mede door mijn inspanningen het thema de erkenning heeft gekregen die het verdient.

Ook aan de organisatie van het verpleegkundig symposium heb ik met plezier gewerkt. In 2007 stonden magneetziekenhuizen centraal, in 2008 de ervaring van de patiënt in 'Het theater van de zorg'. Verpleegkundigen spelen een centrale rol in het handhaven van de kwaliteit, service en logistiek. Ze dragen de cultuur. Ik ben er van overtuigd dat ze de komende jaren een veel prominentere plaats binnen de organisatie krijgen. Wil je de verpleegkundigen beter positioneren, dan zijn functiedifferentiatie en opleiding enorm belangrijk. VUmc heeft alle faciliteiten in huis voor een topopleiding: we hebben een goed opleidingsapparaat, een prachtig OZW-gebouw en werken nauw samen met de Amstel Academie, ROC ASA, en InHolland. Maar de opleiding van verpleegkundigen (initieel en vervolg) moet verankerd worden in een platform dat de partijen samenbrengt, alle opleidingen regisseert en beleid vaststelt. Die slag moeten we nog maken."

Na tien jaar VUmc keer je terug naar het LUMC. Waarom? "Ik heb hier een toptijd gehad. VUmc biedt veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en verdieping. Dat heeft me altijd geïnspireerd, net als de samenwerking met medewerkers uit alle lagen van de organisatie en de betrokkenheid van de raad van bestuur. Maar na tien jaar maak je de balans op.

Regelmatig verkassen is denk ik goed voor organisatie én medewerker. Het LUMC zocht een manager zorg en het klikte. Het LUMC heeft een andere benadering van de kwaliteitsthema's en wil nu onder andere de onderlinge verbinding tussen de divisies versterken. Dat is voor mij een uitdaging. Ik heb me overigens altijd ambassadeur van VUmc gevoeld. Dat blijft zo."

Wie wordt je opvolger?
"Dat is niet bekend. Mijn functie wordt tijdelijk waargenomen. Er zijn twee vacatures, maar ik heb de vurige wens dat VUmc de functie van zorgmanager in de divisies continueert. Een zorgmanager is van huis uit verpleegkundige en vertegenwoordigt de beroepsgroep in het tweede echelon. Elmer Mulder, voorzitter raad van bestuur, noemde ons destijds de 'change agents' van de organisatie. Het blijft onverminderd belangrijk dat een verpleegkundige op dat niveau meepraat over kwaliteit, veiligheid en tevredenheid."

Hoe zie je VUmc in 2018?
"De huidige lijn wordt waarschijnlijk voorgezet: concentreren op speerpunten en het versterken van samenwerkingsrelaties met andere partijen. De fusie met SBG biedt veel mogelijkheden. Natuurlijk wordt hier in 2018 nog steeds gebouwd, dat brengt de locatie met zich mee. Maar bovenal hoop ik dat VUmc is uitgegroeid tot een van de mooiste verpleegkundige opleidingsinstituten in Nederland, een magneetziekenhuis waar verpleegkundigen graag willen werken."

Ursula Wopereis

FOTOBIJSCHRIFT: 'Ik heb me altijd ambassadeur van VUmc gevoeld' Fotograaf: Peter Smit
bron: Verpleegkundekatern