Gemeente Doetinchem

Persbericht, 3 december 2008

Doetinchem geeft minima extra uitkering van 50 euro

Als extra ruggensteun in de dure decembermaand verstrekt de gemeente Doetinchem eenmalig 50 euro aan huishoudens met een minimuminkomen. Inwoners met een laag inkomen die bij de gemeente bekend zijn, ontvangen rond 10 december hierover een brief. Mensen die wel aan de normen voldoen maar geen brief hebben gehad, krijgen eveneens deze eenmalige uitkering. Zij kunnen zich bij de gemeente melden.

De eenmalige extra uitkering van 50 euro is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Dit zijn veelal inwoners met een bijstandsuitkering of die een kwijtschelding hebben van de gemeentelijke belastingen en mensen die van de meedoenregeling gebruik maken. Ook zelfstandig wonende studenten komen voor het extraatje in aanmerking. Zij krijgen de uitkering vóór de Kerstdagen automatisch op hun rekening gestort.

Daarnaast is er een groep mensen die niet bij de gemeente bekend is, maar waarschijnlijk wel voor deze eenmalige uitkering in aanmerking komt. Hierbij kan gedacht worden aan ouderen in verpleeg- en verzorgingscentra. Voor deze mensen ligt bij de Wmo-winkel (Tjalmastraat 3, Doetinchem), de afdeling Werk en Inkomen (Louise de Colignystraat 11, Doetinchem) en de Gemeentewinkel (ingang Plantenstraat) een formulier klaar.
Ook is het formulier te downloaden vanaf www.doetinchem.nl of telefonisch bij de Wmo-winkel aan te vragen (tel. 0314- 377 377). Na invullen kan het formulier worden ingeleverd bij de afdeling Werk en Inkomen.

Via de website www.50eurovoorminima.nl kunnen inwoners zelf berekenen of zij recht hebben op deze extra uitkering. Voor mensen zonder internet kan de afdeling Werk en Inkomen deze berekening uitvoeren. Het aanvraagformulier van mensen die niet per brief zijn geïnformeerd, moet uiterlijk 1 maart 2009 bij de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente zijn ingediend.

De extra uitkering van 50 euro is netto en heeft geen invloed op uitkeringen en toeslagen. Dat vind ik belangrijk. Rondkomen met een laag inkomen is niet gemakkelijk. Als gemeente beseffen wij dat maar al te goed, zegt wethouder Otwin van Dijk. Misschien komen mensen door deze aanvraag erachter, dat zij ook nog recht hebben op andere vergoedingen van de gemeente. Hondderdduizenden huishoudens in Nederland maken hier namelijk geen gebruik van. Zij laten het geld liggen, vaak omdat ze denken er niet voor in aanmerking te komen. Dat is jammer. Want als gemeente geven wij die ondersteuning graag.