CDA

Van Toorenburg: Kansen op een succesvolle, zelfstandige toekomst voor immigranten verhogen

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg voerde tijdens de begrotingsbehandeling van Wonen, Wijken en Integratie het woord over integratie. Sinds enkele weken is de nieuwe minister Van der Laan op zijn post en Van Toorenburg sprak de hoop uit dat de minister voortvarend aan de slag zal gaan. âMet de voortgang van de inburgering gaat het niet goed. Wij zijn blij dat de minister niet getornd heeft aan de doelstellingen van dit kabinet, maar dan zal er veel moeten gaan gebeuren. We moeten deze periode 60.000 mensen laten inburgerenâ.

Van Toorenburg wees erop dat alle betrokkenen een verantwoordelijkheid dragen. Het is in het belang van ieders eigen toekomst dat mensen hun best doen. Zo zullen gemeenten er harder aan moeten trekken. Maar natuurlijk ook de inburgeraars. De overheid faciliteert de mogelijkheden, maar die moeten dan wel gegrepen worden. Solidariteit moet van twee kanten komen.

Voor het CDA is inburgering van groot belang. âWanneer mensen de Nederlandse taal spreken, dan vergroot dat hun kansen op een baan. En arbeid hoort bij een menswaardig bestaanâ. Daarom pleitte Van Toorenburg voor een leer- werkplicht voor alle nieuwkomers. âEen nieuwkomer werkt, volgt een reguliere opleiding en/of een inburgeringstrajectâ.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de mensen die reeds in Nederland zijn. Ook mensen die naar Nederland willen komen moeten een zo grote mogelijke kans krijgen op een menswaardig bestaan. Met name importbruiden moeten weten waar zij aan toe zijn als zij naar Nederland komen. âTe veel mensen staan buiten de samenleving. Zij komen naar Nederland, hebben geen idee van ons land. Dit ze je helaas veel bij importbruiden. Wij willen dat mensen meedoen aan de samenleving en stellen daartoe heldere, eerlijke eisenâ. Zo pleitte Van Toorenburg, in de lijn van het integratierapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, voor hogere opleidingseisen of het spreken van de Nederlandse of Engelse taal. Van Toorenburg: âHiermee vergroten wij de kans op een succesvolle, zelfstandige toekomstâ.

---