SGP


05 - 12 - 08 | Abortus Abortus

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch stelt terecht dat abortus na 24 weken een âschending van een belangrijke rechtsnorm isâ en daarmee moord is. Deze duidelijke beleidslijn over vervolging bij abortus na 24 weken dient volgens de SGP-fractie ook consequenties te hebben voor de abortuskliniek die de vrouw doorverwees naar een Spaanse kliniek. De SGP vindt dat een onderzoek van het OM naar het uitlokken of medeplegen van moord door een abortuskliniek voor de hand ligt. Dat stellen zij vandaag in schriftelijke vragen aan de regering aan de orde.

________________________________________

Vragen van de leden Van der Staaij en Van der Vlies (SGP) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het doorverwijzen door een abortuskliniek van niet verder vervolgen van een verdachte van een illegale abortus 5 december 2008


1 Hebt u kennis genomen van het oordeel van het Openbaar Ministerie te âs-Hertogenbosch dat het medeplegen van moord op een levensvatbare foetus van ongeveer 28 weken oud, een schending van een belangrijke rechtsnorm is waarvoor normaal gesproken vervolging in de rede zou liggen?


2 Maakt de regering deze heldere beleidslijn van het Openbaar Ministerie in Den Bosch tot de hare?


3 Bent u tevens bekend met het gegeven dat in de desbetreffende situatie door de abortuskliniek door middel van het overhandigen van een visitekaartje van een abortuskliniek in Barcelona is doorverwezen naar of in ieder geval is gewezen op mogelijkheden elders in Europa?


4 Hoe oordeelt u over dit gegeven, nu uitdrukkelijk blijkt dat in de desbetreffende zaak sprake was van de schending van een belangrijke rechtsnorm?


5 Hoe vaak wijzen abortusklinieken door naar klinieken in het buitenland, in situaties waarin sprake is van een zwangerschap van meer dan 24 weken?


6 Kan de Kamer op korte termijn - tezamen met de toegezegde informatie ten aanzien van de aard van de activiteiten van Women on waves in Spanje - op de hoogte worden gesteld van de activiteiten van de Inspectie inzake doorverwijzing door abortusklinieken?


7 Bent u met ons van mening dat gezien deze heldere schending van een belangrijke rechtsnorm onderzoek naar het uitlokken of medeplegen van een strafbaar feit door een abortuskliniek in de rede ligt, alsmede eventuele vervolging?


8 Bent u bereid â indien dit nog niet is gebeurd â een dergelijk onderzoek te bevorderen?


________________________________________