Vereniging Milieudefensie


Onduidelijkheid EU-klimaatpakket funest voor top Poznan


* Ontwikkelingslanden hebben handreiking van rijke landen nodig
* EU moet voorstellen parlement voor klimaatpakket overnemen

Milieudefensie roept alle EU-lidstaten op om over hun eigen schaduw heen te stappen en snel tot een vooruitstrevend Europees klimaatakkoord te komen. Door de moeizame totstandkoming van het Europese klimaatpakket en het mogelijke uitstel van de besluitvorming daarover, dreigen de klimaatonderhandelingen op de VN-top in Poznan vast te lopen.

Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie: "Het wordt hoog tijd dat de EU het voortouw neemt in Poznan. Anders blijft iedereen op iedereen wachten en komen we in de alarmerende situatie dat we geen antwoord hebben op de opwarming van de aarde."

De Europese Unie zegt de trekker te willen zijn in de klimaatonderhandelingen, maar Milieudefensie heeft daar in Poznan nog weinig van gemerkt. Verhaak: "In alle bijeenkomst doen ontwikkelingslanden een indringende oproep aan het rijke westen om hen financieel te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Er liggen constructieve voorstellen op tafel, maar de rijke landen weigeren serieus hierop in te gaan. De rijke landen, inclusief de Europese Unie, doen geen enkele handreiking, waardoor het broodnodige vertrouwen om tot harde afspraken te komen over de reductie van broeikasgassen uit blijft."

Milieudefensie vraagt de Europese Unie vast te houden aan de voorstellen van het Europees Parlement over financiering voor ontwikkelingslanden. In deze voorstellen wordt de helft van de veilingenopbrengsten van het Europese emissiehandelssysteem geoormerkt om klimaatbeleid in ontwikkelingslanden te financieren.

www.milieudefensie.nl/klimaat